Firmy více investují do pracovního prostředí. Jak by zdravé pracoviště mělo vypadat? | VímVíc.cz

Firmy více investují do pracovního prostředí. Jak by zdravé pracoviště mělo vypadat?

21. 08. 2017

Současný nedostatek zaměstnanců na trhu práce nutí firmy přinášet další nefinanční benefity, kterými pracovníky nalákají. Někteří zaměstnavatelé začínají více přemýšlet i nad pracovním prostředím, které je oproti jiným výhodám stále opomíjené.

Správné rozestavení nábytku v práci zvyšuje výkonnost a spokojenost zaměstnanců

Kvalita pracovního prostředí a ergonomie pracovního místa přitom ovlivňuje nejen výkonnost a fluktuaci, ale také zdraví zaměstnanců. „Firmy utrácejí desítky tisíc za teambuildingy, ty ale trvají třeba jen dva víkendy v roce. Pokud se investuje do správného pracovního prostředí, efekt je dlouhodobý,“ tvrdí Daniel Matula, ředitel společnosti CAPEXUS, která se navrhováním kancelářských interiérů zabývá. Jaká kritéria by správné pracoviště mělo splňovat?

Nenápadné nebezpečí pro zdraví: sedavá práce

Nejdůležitější je zaměřit pozornost na místo, kde zaměstnanec tráví nejvíce času, tedy na pracovní stůl a židli a jejich ergonomické funkce. „V kancelářích je nejvhodnější pracovat střídavě vsedě a vestoje. Proto firmám doporučujeme výškově nastavitelné stoly,“ říká Petr Bořuta ze společnosti CAPEXUS. Není přitom nutné pořídit polohovatelné stoly všem lidem ve firmě. Zaměstnanci se u nich mohou střídat, navíc se hodí jen pro určité profese. „Ocení je především lidé, kteří většinu dne tráví v budově a nechodí na schůzky, například účetní, administrativní pracovníci nebo oddělení nákupu. Oblíbený je i u vývojářů,“ doporučuje Bořuta.

V dnešní době jsou hitem výškově nastavitelné stoly.

Při dlouhodobém sezení, které není vyváženo jinými aktivitami, bývá zaměstnanec unavený, ochabují mu svaly a snižuje se jeho fyzická zdatnost. Nezdravé pracovní prostředí navíc doprovázejí náklady, které si s ním zaměstnavatelé hned nespojí. „Nemocenské pramenící z vleklých problémů se zády, třeba kvůli nesprávně zvolené židli, nejsou žádnou výjimkou,“ doplňuje Bořuta.

Jak si uchovat zdravá záda

Jakou židli zvolit, aby to pro vaše záda byla prospěšná? Pracovní židle by měla mít výškově nastavitelné opěradlo – důležité je, aby se opěradla dotýkala ramen. Výškově nastavitelná by měla být i bederní opěrka, která při správném postavení podporuje přirozené zakřivení páteře. Lokty a předloktí je třeba mít položené po celé délce opěrek, aby paže a ramena během práce na klávesnici relaxovaly. S tím souvisí i často opomíjený fakt, že opěrky by měly být vyrobeny z měkkého plastu, který pruží.

Tip: Vybavte si kancelář na e-shopu Bonami. Nákup vám zpříjemní Bonami slevový kód, díky kterému pořídíte nábytek i doplňky výhodněji.

„U firem sledujeme výrazný trend investic do nábytku umožňujícího aktivní sezení. Taková židle se přizpůsobuje pohybu člověka, který na ni sedí a hýbe se spolu s ním, což dále napomáhá zdravému sezení. Právnické a IT společnosti jsou dnes často ochotny dát za kvalitní židli pro své zaměstnance i více než 15 000 Kč,“ říká Bořuta.

Ani špičkový stůl a židle však nejsou samospásné. „Pokud budete mít špatně umístěný monitor, záda vás budou bolet stejně,“ upozorňuje Bořuta v souvislosti s poučkou, že horní hrana monitoru by měla vždy dosahovat těsně pod úroveň očí. Velmi nešťastné je umístění monitoru nebo klávesnice vpravo nebo vlevo od středu stolu, s čímž se často setkáváme na přepážkách různých klientských center nebo úřadů.

Jaký přístup má nebo měl k pracovnímu prostředí váš zaměstnavatel? Můžete jej ohodnotit ve velkém hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří Ze života firem a kanceláří