Vrácení přeplatku na dani 2019: Kdy se ho dočkáme? | VímVíc.cz

Vrácení přeplatku na dani 2019: Kdy se ho dočkáme?

20. 05. 2019

Většině z nás se při představě vyplňování růžového papírku a fronty před finančním úřadem dělá špatně. Přesto někdy i tyto záležitosti mohou mít dobrý konec a to v podobě přeplatku na dani. A kdy se na peníze na účtu můžeme těšit?

Přeplatek na dani

Vyplňujete si daňové přiznání sami a už teď se těšíte na to, až Vám stát konečně aspoň jednou něco vrátí? Chcete vědět, kdy se tedy přeplatku dočkáte? Záleží na tom, kdy daňové přiznání odevzdáte.

Termíny vrácení přeplatku na dani

Nejdříve se přeplatku na dani dočkáte v dubnu 2019, skrze Vaši výplatu za březen 2019. To se týká zaměstnanců, jež si nechávají vypracovávat daňové přiznání přes zaměstnavatele. Do 15. února musíte na mzdovou účtárnu doručit veškeré podrobné dokumenty, které jsou nutné k ročnímu zúčtování daně.

Do 15. března má pak zaměstnavatel čas roční zúčtování daně provést. V případě, že Vám vyjde přeplatek, zaměstnavatel Vám jej vrátí na účet společně s výplatou za březen. Do poloviny dubna byste se tak měli peněz dočkat.

Vrácení přeplatku na dani, pokud podáváte daňové přiznání

Jinak tomu je, pokud si daňové přiznání podáváte sami jako OSVČ nebo pokud máte jiné zdanitelné příjmy, které musíte finančnímu úřadu doložit. V tom případě musíte do konce března navštívit finanční úřad a růžový papírek zde odevzdat.

Od tohoto dne má finanční úřad 30 dní na to, aby vyřídili daňové přiznání. Pokud tedy Vám vyjde přeplatek na dani, do 30 dnů je musí finanční úřad poslat na Váš účet. Musíte počítat i s prodlením, protože převody v rámci účtů mohou trvat i několik dní. Do začátku května byste ale peníze měli mít na účtu.

Daňové přiznání v rukách daňového poradce

Pokud Vám daňové přiznání nevyřizuje zaměstnavatel a ani vy si jej sami nezpracováváte, máte ještě poslední možnost a to využít služeb daňového poradce. Pokud do konce března tuto skutečnost nahlásíte na finančním úřadu, máte lhůtu pro podání daňového přiznání do začátku července.

Pak stejně jako v předchozím případě začíná 30 denní lhůta. Do té doby musí finanční úřad Vaše daňové přiznání vyhodnotit a daňový přeplatek Vám případně poslat na účet. I zde může trvat převod mezi účty jeden až dva dny.

Dodatečné daňové přiznání a přeplatek na dani

A na závěr tu je ještě jedna možnost. Byť odevzdáte daňové přiznání včas, může se stát, že v něm finanční úřad najde chybu. Stát se to může a nebyli byste ani první a ani poslední. Co tedy dělat, pokud Vám finanční úřad daňové přiznání vrátí? Přijdete o peníze?

Samozřejmě, že nepřijdete. Musíte ale zatnout zuby a na základě toho, co Vám vytkne finanční úřad, daňové přiznání předělat. Stejně tak se může stát, že si chybu v daňovém přiznání najdete sami. Prakticky jsou dvě chyby, které můžete udělat. Buď si vypočítáte daně menší, než ve skutečnosti platit máte a nebo daně vyšší a zaplatíte tak na daních víc, než byste měli.

Nedoplatek nebo přeplatek

Pokud se stane první varianta, jste povinni do konce následujícího měsíce, od objevení chyby, podat daňové přiznání nové a daně pochopitelně doplatit. Takže pokud například v květnu zjistíte, že jste podali chybné daňové přiznání, do konce června musíte podat nové daňové přiznání a daně doplatit.

V opačném případě Vás stát pochopitelně nebude napomínat, pokud si nepodáte nové daňové přiznání. Stát by si samozřejmě Vaše peníze nechal, ale vy si pochopitelně můžete zažádat o navracení peněz zpět a finanční úřad Vám je musí poslat.

A kdy se peněz případně dočkáte?

Zde záleží, jaké jste uvedli datum objevení chyby v původním daňovém přiznání. Pokud se Vám povedlo chybu v jeden měsíc objevit a ještě ten samý měsíc podat dodatečné přiznání, daňového přeplatku se dočkáte do konce měsíce následujícího. Takže pokud jste objevili chybu na začátku května a do konce května jste stihli podat dodatečné daňové přiznání, musí Vám finanční úřad poslat přeplatek do konce měsíce června.

Pokud jste ovšem nestihli během jednoho měsíce chybu najít a zároveň dodatečné přiznání odevzdat, nemusíte zoufat. Máte čas do konce června. Do této doby musíte přiznání odevzdat. Finanční úřad má opět 30 dní na vyřízení Vaší žádosti.

TIP: Pokud tedy objevíte chybu v daňovém přiznání, uveďte jako termín objevení chyby vždy měsíc předtím. Peněz se tak dočkáte dřív, než pokud v jednom a tom samém měsíci chybu objevíte a podáte dodatečné daňové přiznání.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zaměstnání a podnikání Peníze Návody