Praktický lékař: Poradí s každým problémem | VímVíc.cz

Praktický lékař a vitaminy

26. 05. 2022

Praktický lékař je člověk, který by měl být něco jako rodinný přítel či zpovědník. Osoba první volby, když vám není dobře, potřebujete poradit, pomoci, jak dál. Mít praktika je v Česku právo nikoli povinnost, ovšem, pokud jste si žádného nevybrali, můžete si v řadě případů zkomplikovat život.

Zajímavostí možná je, že stejně jako praktický lékař jsou zubař, gynekolog a praktický lékař pro děti a dorost stejnými spojkami ke specialistům do jejich ambulancí. Tyto specializace totiž vedou o svých klientech zdravotní dokumentaci a v případě potřeby zajišťují první kontakty s odbornými pracovišti. Praktický lékař je nejen zdravotník, ale i psycholog, rádce a v neposlední řadě úředník. V jeho kompetencích je provádět u svých klientů pravidelné preventivní prohlídky, které vycházejí ze zákona o veřejném zdravotním pojištění a jejichž absolvování je pro občany ČR povinné.

Praktický lékař aplikuje očkování (povinná i ta, která jsou nadstandardní, a o která klient buď požádá nebo je vyžaduje jeho situace), vydává žádanky a doporučení ke specialistům, předepisuje léky, vede lékařskou dokumentaci, vydává posudky o zdravotní způsobilosti, potravinářské průkazy, žádosti o lázeňské pobyty, o zbrojní a řidičské průkazy nebo o invalidní důchod a v posledních letech nařizuje karanténu a testování na onemocnění covid-19. V rámci usnadnění komunikace a zamezení šíření viru probíhá vystavení neschopenky telefonicky a elektronicky. O tom, že to u nás funguje velmi dobře se přesvědčila většina národa v době pandemie.

Vitaminy

Co užívat a kdy? Jak se vrátit do kondice?

Praktický lékař pečuje o své klienty i v době, kdy docházejí na pravidelné konzultace ke specialistům, léčí se na řadu civilizačních i dalších nemocí. Radí, jak užívat léky, jak se vyrovnat s vedlejšími účinky chemoterapií a dalších náročných procedur; pomáhá s návratem do fyzické i psychické kondice. Nemocní se mnohdy dopouštějí chyb, když se chtějí co nejrychleji vrátit do běžného života a zbytečně nadužívají nejrůznější preparáty a potravinové doplňky. Netuší, že i vitaminy se dá předávkovat, že nelze některé zdánlivě neškodné preparáty kombinovat, abychom zbytečně nezatížili játra, ledviny a další důležité orgány těla. To platí o nadužívání vitaminu A i vysokých dávkách vitaminu C, které zatěžují ledviny. Vhodné je tedy ohlídat, zda nemají vybrané doplňky vedlejší účinky či jakékoliv kontraindikace. Bez kontraindikací a vedlejších účinků je například aronie, která pomáhá zlepšit krevní tlak, funkčnost cév a také podporuje játra a ledviny v jejich zdravé funkci.

S jakými nešvary a mýty se praktici často setkávají?

Řada nepravd a chyb provází užívání vitaminových preparátů. Lidé totiž vyznávají pravidlo: čím víc vitaminů, tím líp. Jsou totiž přesvědčení, že tím si uchovají zdraví a posílí imunitu a celkovou odolnost a zdatnost. Za potravinové doplňky se u nás ročně utratí neskutečných 7 miliard korun! Ovšem i v této oblasti platí pravidlo zlaté střední cesty.

Vitaminů existuje 13 základních typů a lidský organismus až na výjimky nedokáže žádný z nich vyrobit sám. Jsou nezbytné pro fungování imunitního systému a udržení řady tělesných funkcí. Proto je rozhodně potřebujeme, ale v přesně stanoveném množství. Vitaminy rozpustné ve vodě (vitamin B a C) dokáže tělo vyloučit, ale ty rozpustné v tucích (vitamin A, D, E, K) zůstávají v organismu do zásoby. A velké množství může vyvolat toxické reakce. Nejčastější mýty:

  • Vitaminu C není nikdy dost, zvyšte dávky při viróze
  • Je to lék na vše od nachlazení až po rakovinu. Ovšem lepší je preventivní užívání céčka. Při vypuknutí virózy už nemají vysoké dávky velký efekt. Mohou snížit intenzitu nemoci a příznivě mohou ovlivnit rekonvalescenci. Tlumí alergické reakce.

  • Ovoce a zelenina je lepší než umělé vitaminy
  • Vždycky je dobré, když konzumujeme alespoň tři porce čerstvé syrové zeleniny a ovoce denně, ale pokud ji tepelně upravujeme, musíme si uvědomit, že tyto suroviny ztrácejí vitaminy B1, B2 a C. Sušením se ztrácí až polovina obsahu vitaminu C a nejšetrnější úpravou je mražení; lepší je zeleninu dusit, než vařit ve vodě.

  • Je jedno, jaký multivitamin užívám
  • Každému z nás chybí něco jiného, u různých lidí se liší potřeba vitaminů, minerálních a stopových prvků. Děti potřebují zvýšený přísun vápníku a fosforu, fluoru a vitaminu D pro zuby a kosti, senioři zase antioxidanty jako vitamin E, A, C, selen, zinek. Ochranu před osteoporózou zajistí vápník a vitamin D, před chudokrevností draslík a železo.

Tip: Nezapomeňte doplnit vitamíny i svým vlasům a vlasové pokožce. Pomoci mohou kvalitní vlasové produkty, například výživná maska na vlasy.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře