České dráhy: Kolik peněz vydělávají? | VímVíc.cz

České dráhy: Kolik peněz vydělávají?

31. 05. 2018

V České republice České dráhy zajišťují většinu vlakové dopravy. Stoprocentním vlastníkem firmy je sice stát, ale od roku 2003 jsou České dráhy akciovou společností. Jak si České dráhy mezi ostatními dopravními společnostmi vedou?

České dráhy: Kolik peněz vydělávají?

České dráhy zvyšují svoje zisky

Česká akciová společnost České dráhy (ČD) zlepšuje dlouhodobě svůj zisk. V minulém roce společnost vydělala 984 korun a v porovnání s ostatními roky je to zlepšení přibližně o 100 milionů korun. V minulých letech byla zisková pouze nákladní doprava. V letošním roce se ale do zisku dostala i osobní doprava Českých drah. Ta měla zisk 6 milionů korun.

Podle Českých drah je důvodem větší ziskovosti zejména nárůst cestujících, kteří volí České dráhy, dále nárůst tržeb a tedy i zisků v nákladní dopravě, provozní úspory a konečně také fakt, že česká koruna dlouhodobě sílí. Mimochodem - provozní úspory byly například úspory poplatků za elektřinu, jelikož se používá čím dál více nových úsporných vlaků. Tyto nové rychlé a úspornější vlaky a nákladní vozy znamenaly velkou pomoc při snižování dluhu.

České dráhy mají celkově čím dál větší zisky.

Lidí jezdí vlakem čím dál víc

Nejvíce se nárůst projevil na příměstské dopravě a také na spojích mezi městy, ovšem kouzlo vlakové dopravy objevují i cestující na mezinárodních linkách. Nárůst tržeb se objevil například na linkách Praha – Berlín – Hamburk nebo na lince Praha – Vídeň – Graz. Všechno tohle má na svědomí, že se ČD postupně začínají pomalu zbavovat svého dluhu. V minulém roce se jednalo o dluh 30,2 miliard, letos už je to “pouze” 27,2 miliardy korun. Dluh tedy od loňska klesl o 3 miliardy korun.

České dráhy e-shop

Pokud chcete někam s Českými drahami vyrazit, můžete si jízdenky zakoupit buď klasicky přímo na nádraží u okénka, nebo na internetu z pohodlí domova. Stačí přejít na České dráhy e-shop a najít si váš budoucí výlet. Pomocí e-shopu Českých drah tak budete mít jistotu například volného místa k sezení tam, kde jste si jej zaregistrovali.

Jízdenku na vlak si můžete koupit samozřejmě i přes e-shop Českých drah.

Vrácení jízdenky

Pokud jste změnili plány a nakonec vlakem vyjet nechcete nebo nemůžete, stačí vrátit jízdenku. Jízdenku zakoupenou přes e-shop Českých drah můžete vrátit dokonce zdarma a to až do doby 15 minut před odjezdem vlaku. Změnit se dá ale také například místenka, kdy je možné přímo vyměnit místo ve vlaku.

Recenze firmy České dráhy

Společnost České dráhy, jakožto nejznámější dopravce v Česku, zaměstnává kolem 16 tisíc lidí. Uplatnění zde najdou nejen studenti dopravních škol, ale i kdokoliv jiný. Nejčastější volná místa a tedy i uplatnění najdou zájemci jakožto elektromechanici, kontroloři, strojvedoucí a obsluhy vlaků, ale je možné se uchytit také v nákupu, IT a dalších místech. Na práci pro České dráhy se dá podílet i nepřímo, například prací na programu VPN Family. Projekt VPN Family zaměstnancům Českých drah a Správy železnic umožňuje využívat telekomunikační služby za výhodnější ceny a funguje pod záštitou ČD - Telematika. Progam VPN Family zároveň představuje jeden z nejzajímavějších zaměstnaneckých benefitů, který České dráhy nabízejí.

České dráhy zaměstnávají kolem 16 tisíc lidí.

Co se týče konkrétního hodnocení Českých drah zaměstnanci, tak v současné době jsou to 3,4 hvězdičky z 5. Zaměstnanci si pochvalují například benefit v podobě jízdenek zdarma nebo výrazně zlevněných pro celou rodinu nebo práci s lidmi. Mnoho zaměstnanců také vyzdvihuje skvělý kolektiv nebo třeba vzdělávání zaměstnanců.

„Každá směna přináší něco nového. Pocit, že práce má většinou smysl. Snaha vyjít vždy vstříc našim zákazníkům.”

Recenze zaměstnavatelů

Kromě Českých drah se můžete podívat i na další hodnocení firem. A to ať už právě na recenze dopravců nebo firem z jiných odvětví. Můžete se tak dozvědět, která firma nabízí jaké benefity a kde jsou zaměstnanci nejvíce spokojeni. Na stránkách VímVíc najdete navíc také profily firem, kde můžete přímo nahlédnout do firmy.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy Uvnitř firem a kanceláří