Slow fashion: Co je pomalá móda, kde jí sehnat? | VímVíc.cz

Slow fashion: Co je pomalá móda a kde jí sehnat?

18. 12. 2019

Dávno již odzvonilo době, kdy zvonáče a manžestr vládly všem ročním obdobím. Dnes se objevují nové trendy na každý měsíc, které se číří raketovou rychlostí díky sociálním sítím, zejména Instagramu. Každý den vidíme influencery na Instagramu s novými kousky, což v mnoha lidech vyvolává touho také pravidelně nakupovat a obnovovat svůj šatník.

Slow fashion - slow fashion, fast fashion

Je ale tento stav dlouhodobě udržitelný? A proč bychom se měli zajímat o to, kde nakupujeme oblečení? Pokud vás zajímá, co znamenají pojmy slow fashion a fast fashion a chcete se dozvědět odpovědi na zmíněné otázky, čtěte dál.

Co je slow fashion?

Termín „slow fashion“, nebo v češtině pomalá móda, je móda, která bere v potaz ekologické i etické aspekty výroby. Slow fashion je dlouhodobě udržitelná a dává přednost kvalitě před kvantitou. Pokud tyto uznáváte tento trend, nepůjdete si každý týden koupit nový svetr, ale pořídíte si radši jeden kvalitní a klidně i dražší, který vám ovšem vydrží řadu let. Pomalá móda klade také důraz na lokální výrobu a řemeslnost.

Co je fast fashion?

Jak je z názvu patrné, fast fashion, neboli rychlá móda, je opakem módy pomalé. Znamená to nakoupit si za co nejkratší čas, co nejvíce nových kousků. Symbolem fast fashion jsou známé řetězce jako H&M, Mango, Zara nebo Topshop.

Jedná se o neetickou a neekologickou módu a hned vám řekneme proč:

  • Neodpovídající pracovní podmínky
  • Lidé pracující v těchto továrnách musí čelit nelidským a často i nebezpečným pracovním podmínkám. Je běžné, že jejich pracovní směny se pohybují kolem 10-14 hodin a někde i více, bez nároku na přestávku, a bez placeného jídla. Při své práci se setkávají s nebezpečnými výpary, před kterými nejsou nijak chráněni. Výjimkou také nejsou fyzické tresty, pokud chce někdo odpočinek, či už nemůže pracovat dál. V těchto továrnách také často nefunguje žádná klimatizace, proto se jim často přezdívá „sweatshopy“. Název pochází z anglického slovesa to sweat, což znamená potit se. Většina těchto továren se nachází v zemích jako Thajsko, Kambodža nebo Bangladéš, kde jsou tropické teploty na denním pořádku.

  • Dětská práce
  • Bohužel často v těchto továrnách pracují děti. Místo toho, aby chodily do školy, pomáhají svým rodičům přežít. Je velice běžné, že plat v takové továrně se pohybuje kolem 1-3 dolarů za hodinu. Často tak musí pracovat celá rodina, aby byla schopna přežít. Děti jsou navíc cíleně najímány, protože vydrží déle bez spánku a nejsou tolik unavení.

  • Neekologické
  • Věděli jste, že fast fashion je jedním z největších škůdců životního prostředí? Ročně si koupíme až 80 miliard kusů oblečení, z nichž bohužel většina skončí na skládce. Vzhledem k tomu, že tyto řetězce vyrábějí většinu svých kousků ze syntetických látek, jako je akryl či polyester, většina tohoto oblečení se nerozloží. Při pálení těchto kousků na skládkách se tak uvolňují do ovzduší jedovaté plyny, které mohou způsobit rakovinu či jiné zdravotní potíže. A poslední kapitola je péče o výrobky z kůže. Byť se často jedná o kvalitní kousky, při jejich opracování jsou používány speciální chemikálie, které se následně uvolňují do vody. Velice často je tak kontaminována voda, která slouží v nějaké vesnice jako zdroj pitné vody. Není tak výjimkou, že v okolí těchto továren je větší výskyt kožních problémů nebo závažných onemocnění.

Slow fashion - fast fashion značky, nákupy, fast fashion obchody, Mango

Kdy poprvé přišel termín fast a slow fashion?

Poprvé se na toto téma začalo více diskutovat v roce 2013, kdy se v Bangladéši zřídila budova, kde se nacházela jedna z takových továren. Zaměstnanci byli nahnáni do práce, přestože firma věděla, že budova je v nebezpečném stavu. Zahynulo několik stovek lidí, mezi nimi i několik dětí. Na základě těchto událostí začali lidé více pátrat po tom, odkud oblečení jejich oblečení pochází a co stojí za tím, že si každý den mohou koupit nové tričko za 200 korun.

Zásady slow fashion

Jak tedy poznám, co je slow fashion? A můžu se držet principů slow fashion a přitom stále občas nakupovat ve zmíněných fast fashion řetězcích?

Určitě ano. Slow fashion je spíše o přístupu k módě než o módě samotné. Nabádá vás přemýšlet o tom, co si kupujete a proč. Jmenujme tedy základních 5 principů pomalé módy:

  • Eticky vyrobené oblečení
  • Samozřejmě byste se měli zaměřit na to, zda člověk, který vám vaše tričko vyrobil, byl řádně za svou práci zaplacen. Pochopitelně nemůžete vědět o každém kousku vše, ale je asi logické, že designér z Česka, který vám prodá ručně vyrobenou košili byl za svou práci odměněn lépe, než dítě z Bangladéže za triko z H&M za 100 korun.

  • Šetrné k přírodě
  • Pomalá móda je zároveň ekologickou módu. Dbá na zpracování ekologických materiálů, jako je bio bavlna, bambus nebo vlna, které jsou plně rozložitelné a neznečišťují prostředí při likvidaci. Stejně tak nemusí být chemicky opracovávány a neznečišťují tak vodu.

  • Méně je někdy více
  • Slow fashion vás nabádá k tomu, abyste více přemýšleli o svých nákupů. Potřebuji skutečně třetí černou sukni? A nemám těch bílých triček už nějak moc? Zkrátka nakupujte tak, abyste oblečení unosili.

  • Udržitelnost
  • Co děláte se starým oblečením, které vám už například není nebo už jej zkrátka nechcete nosit? Slow fashion myslí také na recyklaci oblečení. Pokud je oblečení v dobrém stavu, můžete jej předat dál skrze second handy, dobročinné bazary nebo je můžete poslat lidem, kteří si na rozdíl od vás nové kousky koupit nemohou. Armáda spásy nebo mnoho dětských domovů je rádo za každý, nejen finanční příspěvek. Podívejte se tedy ve svým okolí, komu by vaše staré kousky mohly ještě udělat radost. A pokud už není oblečení v dobrém stavu, dbejte na to, že oblečení vyhodíte do kontejneru na textil. Některé kousky jsou znovu použity a jiné jsou recyklovány na nový výrobek.

Bojkot fast fashion?

Rozhodně vás nechceme nabádat k tomu, ať vytřídíte celý svůj šatník a nosíte už jen vlastně vyrobená batikovaná trička. Nejlepším řešením ani není vyřazení veškerého oblečení z jichž zmíněných řetězců. Pokud by začal hromadný bojkot obchodů jako HM, Topshop nebo Mango, lidé by přišli o práci, což by pro mě bylo ještě horší, než mizivý plat a špatné pracovní podmínky. Je nutné, aby se tyto informace dostaly k široké veřejnosti, aby se tito výrobci dostali pod tlak, který je donutí se současnou situací něco udělat.

Slow fashion - řemeslo

Slow fashion = rich fashion?

Pravdou je, že designérské kousky, které odpovídají zmíněným principům, patří mezi trochu dražší kousky. Ne každý si je může dovolit, obzvlášť mladí studenti, pro které je často móda velice důležitá, protože chtějí zapadnout. Co tedy může dělat takový mladý student, který nemůže za oblečení utrácet tisíce?

Nenakupujte bezmyšlenkovitě a radši investujte do jednoho kvalitní kousku než do pěti nekvalitních. Kombinujte levnější a dražší kousky a nebojte se třeba ani second handů. Pokud máte trpělivost, můžete najít spoustu zajímavých a neotřelých kousků, ve kterých nebude každý druhý. Nakupování takových kousků může být i zábavou. Weby, jako je například Modrý koník bazar, nabízí možnost spojit pořízení módních kousků za skvělé ceny a rovnou nákup prodiskutovat s dalšími uživatelkami, případně uživateli. Vyměňovat oblečení můžete i na různých sociálních sítích. A pokud patříte mezi tvořivé duše, zkuste si sami něco vyrobit. Možná i objevíte svůj skrytý talent. Pomalou módu najdete i na různých trzích či marketech.

Slow fashion brands

A jaké jsou konkrétní slow fashion značky? Budete se možná divit, ale nejedná se jen o neznámé a lokální výrobce. Patří sem například:

  • FJALL RAVEN
  • PATAGONIA
  • DEDICATED
  • KNOWLEDGE COTTON
  • FREITAG

Nejedná se ale jen o obchody specializující se na módu. Příkladem může být například značka KeepCup, která vyrábí ekologické šálky na horké nápoje.

České slow fashion obchody Praha

Zde vám přinášíme seznam několika obchodů, které se specializují na pomalou módu v Praze.

Bohempia

Bohempia je malá a nová česká značka, která vyrábí oblečení, obuv a jiné výrobky z technického konopí. Hlavním cílem je ekologická a sociální udržitelnost a podpora lokálních výrobců.

Prodejnu Bohempii najdete v pražském Karlíně na adrese Sokolovská 105/76, která je otevřena ve všední dny od 10 do 18 hodin.

JAKOBY

Jakoby butik je dílem módní návrhářky Kristýny Javůrkové a dalších českých designérů. Zaměřuje se na minimalistické a nadčasové kousky, které vyrábí z přírodních materiálů. Mezi jejími výrobky najdete také upcyklované kousky.

Prodejnu Jakoby najdete v Praze 7 na adrese Veverkova 8. Otevírací doba je úterý až pátek od 12 do 19 hodin. Butik můžete navštívit i v sobotu mezi 12. a 16. hodinou.

SISTERSCONSPIRACY

Původně projekt zaměřený na panskou módu založily Alice Klouzková a Alena Jetelová. Zakládají si na spolupráci s lokálními švadlenami, malými firmami a dbají na dobré a poctivé řemeslo. Svůj sortiment začaly rozšiřovat a dnes si zde vyberou i dámy.

Ateliér i Showroom se nachází na Praze 7 na adrese Dobrovského 24. Otevírací doba je od úterý do čtvrtka od 11 do 19 hodin. V sobotu od 13 do 17 hodin.

České slowfashion obchody Brno

Přestože Praha je České republice mekkou módy, ani druhé největší město nezaostává. Naopak i zde najdete několik zajímavých obchodů a butiků, kde můžete získat jedinečné a kvalitní kousky.

Wolfgang

Na začátku sranda, nyní úspěch. Projekt Viktorie Kaštánkové a Zuzany Milandu, který začal v Brně, kdy si do pronajatého prostoru vozily úlovky z berlínských a vídeňských second handů. Dnes už se jedná o jejich autorskou tvorbu, která expandovala i do hlavní města. Viktorie a Zuzana dbají na nadčasovost, kvalitu a aktuální trendy. V dnešní době se jedná o populární značku nejen pro mladistvé.

Původní obchod najdete v Brně na adrese Vachova 8. Nově má Wolfgang pobočku také v Praze na adrese Benediktská 1.

RE...START

Obchod Restart funguje jako zprostředkovatel prodeje. Spolupracuje s různými českými a slovenskými tvůrci, kteří zde prodávají své výrobky. Najdete zde značky, jako Akari, Huhu, Mikaela da luka a mnoho dalších. Kromě podpory slow fashion nabízí Restart pracovní příležitosti mladým lidem, kteří pocházejí z komplikovaného prostředí.

Restart najdete v Brně na adrese Veveří 10. Otevřeno mají ve všední dny od 10 do 18 hodin. Restart provozuje i eshop.

YNFPRMTV

Česká oděvní značka a komunita, která dává přednost kvalitě nad kvantitou. Jedná se o urban značku, která reaguje na aktuální trendy ve světě. Najdete zde oblečení pro dámy, pány a i pro ty nejmenší. Pokud vás baví osobitý styl, je YNGPRMTV pro vás to pravé.

Obchod najdete v Brně na adrese Úvoz 47/422. Značka provozuje i eshop na svých webových stránkách.

Tip: Zajímavé módní kousky za příznivé ceny najdete na e-shopu Lindex. Peníze vám při nákupu ušetří Lindex slevové kupóny.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata: