6 tipů, jak vytvořit zdravé pracovní prostředí | VímVíc.cz

6 tipů, jak vytvořit zdravé pracovní prostředí

11. 01. 2018

Existuje několik faktorů, které přispívají k nižší produktivitě na pracovišti. Jedním z nich je to, že v práci není zdravé pracovní prostředí. Podívejte se na 8 tipů, jak zlepšit prostředí v práci.

6 tipů, jak vytvořit zdravé pracovní prostředí

1. Používejte stůl, u kterého se stojí

Všichni víme, že není zdravé sedět příliš dlouho. Mnoho společností v závislosti na tom zahrnulo do svého prostředí několik stolů, u kterých se může stát. Takové stoly vám umožňují buď si k ním sednout na vysokou židli anebo u nich stát a pohybovat se kolem nich volně a postupně procvičovat všechny svaly. Pamatujte ovšem také na to, že není dobré ani celý den stát. Proto se snažte svůj pracovní styl vybalancovat.

Snažte se celý den v práci neprosedět na jednom místě.

2. Vytvořte si příjemné místo

Přestože je často potřeba pracovat na projektech s ostatními často velmi úzce, nemusí být nutně přínosné, pracovat příliš blízko u sebe. Je nutné vytvořit taková pracovní místa, která jsou dostatečně malá pro to, aby spolu lidé mohli pohodlně spolupracovat, ovšem zároveň jsou dostatečně velká na to, aby měl každý dostatek svého prostoru. Velmi důležitá jsou také místa pro prezentace anebo například dostatek bílých tabulí, které poslouží k náhodným brainstormingům.

Používáte na pracovní úkoly a reporty tabulky Google?

3. Pochvaly v průběhu

Důležité momenty se týkají hlavně ukončení projektů. Ne vždy je to ale tak jednoduché. Ze začátku se práce na projektu zdá vzrušující. Postupně ovšem může docházet k tomu, že dojde k různým problémům a úkoly začnou být těžší a budou se táhnout. V tuto chvíli je důležité mít nastavené milníky a pokaždé, když takového milníku dosáhneme, pochvalte svůj tým a své kolegy. Nemusí jít vždy nutně o nějakou specifickou odměnu. Stačí například napsat mail, že se vám podařilo dosáhnout toho a toho, a že si ceníte zapojení každého jednotlivého člena a že jim děkujete za skvělou práci. Lidé potřebují být oceňováni.

4. Proč je důležité propojení týmu

Snažte se poznat co nejvíce vašich pracovníků nebo kolegů. Práce na společných projektech by neměla být to jediné, co vás pojí. Pokuste se vytvořit si skutečně hodnotné pracovní vztahy, ve kterých se navzájem budete znát a respektovat.

Dobré vztahy na pracovišti a celkové propojení členů týmu, zvyšuje celkovou produktivitu.

5. Přineste nějaké rostliny

Rostliny mohou zlepšit pracovní prostředí v několika ohledech. Zaprvé, zlepšují kvalitu vzduchu, což je důležité nejen tehdy, když je v kanceláři suchý vzduch. Květiny ale také pomáhají k lepší náladě a navíc mají velmi uklidňující efekt. Příliš mnoho rostlin ale může být naopak rozptylující. Snažte se proto, jako ve všem, najít balanc. Stačit bude jedna květina u vás na stole a druhá na poličce vedle. Pokud nechcete květiny, k uklidnění mysli pomůže i zelená barva celkově.

Rostliny mají na člověka velmi pozitivní a uklidňující vliv.

6. Podporujte konflikt

Ačkoliv to může znít vyloženě kontraproduktivně, jednou za čas není od věci mít na pracovišti zdravý konflikt. V takovou chvíli se totiž rodí nápady. Zkuste někdy navrhnout věc, která je úplně mimo a pozorujte, kam se debata stočí. Zkuste dokonce poprosit váš tým, aby na kartičky napsali slova, která s daným nápadem souvisí. A jakkoli mohl nápad ze začátku vypadat bláznivě, na konci se můžete mít spoustu nových tipů, které byste nikdy nečekali.

Jaká je atmosféra ve vaší firmě? Popište nám plusy a mínusy v hodnocení zaměstnavatelů a pokud žádné plusy nenajdete, podívejte se rovnou také na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života Ze života firem a kanceláří Personalistika a HR