Práce s ubytováním nejen v Praze a okolí | VímVíc.cz

Práce s ubytováním nejen v Praze a okolí

14. 06. 2019

Práce s ubytováním je stále vyhledávanějším pracovním úvazkem. Někdy nám život přinese nevídané možnosti sám, jindy naopak musíme jít štěstí naproti. Jednou z takových situací je nová práce, kterou chcete získat. Ta se však nemusí nacházet v místě vašeho bydliště, zvláště když žijete v malém městě. V takovém případě se vám život obrátí o sto osmdesát stupňů. Na řadu přijdou otázky, jestli dojíždět nebo raději hledat ubytování v místě práce, které firma nabízí, nebo jak to bude s rodinou?

Výhody práce mimo bydliště s hrazeným ubytováním

I v případě, že aktuálně nemáte nabídku na práci mimo vaše bydliště, mohou pro vás být následné informace zajímavé a důležité. Možná se dokonce rozhodnete po nějaké takové příležitosti začít poohlížet, protože práce s ubytováním nebo dojížděním přináší mnoho výhod, ovšem je třeba dávat pozor na podvodné agentury, které poskytují nedůstojné ubytování a nízkou mzdu. Mezi nejvýraznější benefity patří:

  • rozšířenější nabídka při hledání zaměstnání
  • lepší platové podmínky
  • Větší možnost uplatnění ve vašem oboru
Konkrétní nabídky práce zde

Nevýhody vzdáleného zaměstnání

Kromě lepší práce si i rozšíříte obzory a získáte novou životní příležitost, což je vždy dobré. Práce mimo bydliště má samozřejmě ale také určité nevýhody. Mezi hlavní patří určité nepohodlí a opuštění komfortní zóny. To je však základem úspěchu a bez aktivní snahy zůstane lepší zaměstnání obvykle v nedohlednu.

Mnoho lidí nejvíce odradí nutnost dlouhého denního dojíždění. Na cestě můžete ztratit i několik hodin, ráno budete nuceni vstávat výrazně dříve a také se budete vracet pozdě. Řešením je nabídka práce s ubytováním. Díky ní ušetříte velké množství času a také stresu, které vám neustálé cestování časem začne přinášet.

Vzdálené zaměstnání má tu výhodu, že najdete lepší práci, než v místě svého bydliště. Nevýhodou je pak dojíždění.

Co vlastně znamená „práce s ubytováním“?

Pokud najdete zaměstnání vzdálené od vašeho domova a nechcete dojíždět, je řešením přespávat přímo v místě výkonu práce nebo poblíž. Buď si sami z vlastní iniciativy seženete bydlení (ať už pronájem nebo ubytovnu) nebo v některých případech tuto možnost nabízí přímo zaměstnavatel.

Tehdy můžeme mluvit o „práci s ubytováním“. Záleží vždy na konkrétním zaměstnavateli, zda a jaký formát vám nabídne:

  • pokoj a prostory, o které se budete dělit s kolegy
  • celý byt pro sebe
  • finanční příspěvek na bydlení

Jedná se o klasickou a v našich končinách poměrně obvyklou službu pro zaměstnance. Běžně v inzerátech můžete vidět napsané věty jako „práce s ubytováním, nástup ihned“ . Poskytnuté ubytování lze dle domluvy využívat jako plnohodnotné bydlení nebo zde setrvávat jen dočasně a například na víkendy se zase vracet na místo vašeho trvalého bydliště. Podívejte se, co musíte udělat při změně trvalého bydliště.

Zaměstnavatelé často nabízejí zaměstnancům, kteří dojíždějí zdaleka, možnost ubytování jako jeden z benefitů.

Práce s ubytováním a rodina

Na jednu stranu ušetříte díky práci s ubytováním mnoho hodin cesty. Také na větší vzdálenosti ušetříte peníze, protože benzín při každodenním přejíždění přes půl republiky tam a zase zpátky není právě levnou záležitostí. Pro svobodné a nezávislé jedince je takové řešení jasně výhodné a praktické.

Každého, kdo má rodinu, ale napadne jedna základní nevýhoda. Když nebudete přespávat v místě vašeho bydliště, nebudete se moci vídat s partnerem či partnerkou nebo dokonce s dětmi. Mnoho zaměstnavatelů na tento problém myslí, a aby jim rodinné komplikace neodradily potencionální zájemce o práci, přišli s řešením, kterým je práce s ubytováním pro páry.

Ne každá firma však nabízí tuto příležitost a také existuje několik způsobů, jak párové bydlení může fungovat:

  • ubytování pro celou rodinu jednoho zaměstnance
  • společné ubytování pro pár, který je zaměstnaný u dané firmy
Vždy záleží na domluvě se zaměstnavatelem. Většina je ochotná vyhovět nezbytným požadavkům, aby získala pracovníky.

Také samozřejmě záleží na tom, zda vaše drahá polovička nemá lokálně omezené povolání a zda si může dovolit změnu bydliště. Ačkoliv je společné ubytování častěji využívané mladými lidmi, kteří odjeli za příležitostí společně, nebo páry, kde jeden není omezený místem zaměstnání, existuje také možnost, že si partner či partnerka sežene nové zaměstnání v místě vaší práce. Pokud tomu tak není, čeká vás velké rozhodování, jaké ústupky jste ochotni udělat. Každá příležitost totiž nemá jen klady, ale i zápory.

Po dohodě se zaměstnavatelem je možné vyjednat bydlení pro páry nebo celé rodiny.

Ostatní závazky

Kromě rodiny bývají obvykle v místě bydliště i jiné faktory, které vás tam drží. Se starými přáteli si již nevyrazíte ven každý den, ale jen o víkendu nebo v době, kdy budete doma. Zato si můžete najít nové v lokalitě zaměstnání a rozšířit si tak počet kamarádů.

Co se týká bytu, existuje zde možnost ho využívat jen tehdy, když budete doma mezi prací a o dovolené. Nebo jej můžete pronajímat o všední dny lidem, kteří si zase našli práci ve vašem regionu, ale zaměstnavatel jim neposkytuje prostory, jen finanční příspěvek, či takové benefity vůbec nenabízí a tak dotyční hledají přes pracovní dny ubytování na vlastní pěst. Možnost pronájmu je i finančně velice výhodná.

Odchod za prací je závažné rozhodnutí, ve kterém hraje roli celá řada faktorů.

Zaměstnání, která typicky umožňují ubytování

Ne každý zaměstnavatel nabízí možnost ubytování. Nejen že vždy záleží na firmě, ale také pro některá odvětví není tato výhoda vůbec typická. Například pro kancelářské práce se jako benefity spíše využívají různé typy dovolených, prémií nebo komfortního prostředí, než možnost ubytování v místě výkonu zaměstnání.

Stejně tak další nespecializované obory, jejichž nabídku najdete po celém území ČR. Programátoři, grafici nebo například copywriteři zase mají možnost pracovat doma přes počítač, a tak pro jejich profesi rovněž není bydlení v rámci práce pro zaměstnavatele sídlícího na druhém konci republiky typické. Nejčastěji se s ním můžeme setkat v oborech jako:

  • Ruční práce od výroby až po stavebnictví
  • Výpomocí v domácnosti nebo s hospodářstvím
  • V cestovním ruchu, pohostinství nebo například při vedení dětských táborů

Letní tábory samozřejmě poskytují jen dočasné ubytování po dobu jejich trvání. Stejně je tomu tak u sezónních prací, jež bývají často s možností ubytování spojeny. Naopak práce na farmě s ubytováním v dlouhodobém časovém horizontu je při každodenní výpomoci s hospodářstvím zcela běžná. Trvalé bydlení můžete sehnat i na zajímavých a na první dojem asi neočekávatelných místech jako je školník, kuchař v restauraci, strážný objektů a nemovitostí nebo třeba dokonce lékař.

Ubytování jako benefit je nabízeno hlavně u sezónních prací, v cestovním ruchu nebo v zemědělství.

Nabídku seženete po celé republice

Pokud byste rádi cestovali za prací, asi vás jako první napadne hlavní město. Zde jsou možnosti opravdu široké a práce v Praze s ubytováním patří všeobecně mezi největší nabídku na trhu. Ze hry však nejsou ani jiná větší města. Stejné příležitosti můžete objevit napříč celou republikou například i v Brně nebo v Plzni. Výjimkou pak nejsou ani menší města, kde sídlí velké firmy nebo dokonce vesnice, kde někdo hledá výpomoc s domácností nebo s chodem hospodářství.

Ubytování nebo příspěvek na dojíždění nabízejí velké firmy, které mají hůře dostupné provozovny mimo velká města.

Podívat se můžete také do zahraničí

Pokud jste dobrodruzi, můžete dokonce vycestovat do zahraničí. Práce v Německu s ubytováním i s dojížděním je možná, pokud bydlíte u hranic. Pak se může stát, že to do své nové práce nebudete mít daleko. V případě zaměstnání ve vzdálenější zemi je možnost přespávat již nezbytností. Čtěte, co obnáší práce v Německu .

U českých občanů je velice populární práce v Americe a v Anglii, například jako výpomoc v domácnosti a při hlídání dětí. Často se také jedná o manuální profese, jako je sbírání ovoce nebo zaměstnání ve skladu, fast foodu apod. Výplata je však dobrá a ve srovnání s českými poměry je práce v zahraničí s ubytováním výhodnější. Za hranicemi také získáte další výhody jako:

  • nové zajímavé zkušenosti
  • zlepšení jazykových dovedností
  • dobrá položka do životopisu
  • možnost navštívit lokality u moře, na horách nebo třeba ve velkých známých městech

Při hledání práce v zahraničí si dávejte dobrý pozor, abyste se nenarazili na podvodníky. Mimo území ČR se pak obtížněji vyhledává pomoc a domáhá se spravedlnosti. Dobré je sledovat recenze a vycházet ze zkušeností předchozích pracovníků.

Další nevýhodou pro někoho může být nutnost ovládat cizí jazyky . Určitá zaměstnání jako je hlídání dětí tuto schopnost přímo vyžadují, ale i u montážních prací, kde to není obvykle podmínkou, vám alespoň základní znalosti přinesou velkou výhodu. Pokud jedete do zahraničí nejen kvůli práci samotné, ale i kvůli zlepšení jazykových schopností, bude pro vás taková příležitost nesmírně cenná.

U práce v zahraničí bývá ubytování často součástí pracovní nabídky, hlavně pro studenty na letních pracovních stážích.

Pár tipů pro práci s ubytováním na závěr

U práce mimo vaše bydliště vždy získáte nové zkušenosti a také zážitky. U dalších benefitů je však třeba počítat a také dobře zvažovat. Porovnejte nabídky zaměstnání nabízeného ve vašem regionu a jinde. V některých oblastech je celkově nižší finanční ohodnocení než v jiných a v České republice zase bývá poměrně nižší než v zahraničí.

Rozepište si na papír výlohy na cestování, abyste viděli, kolik můžete ušetřit ubytováním v místě zaměstnání, a zvažte klady a zápory, které vám tato možnost přinese. U práce s ubytováním, stejně jako v případě jakýchkoliv velkých kariérních změn, je dobré si projít reference budoucího zaměstnavatele a to zejména v případě, že jste dostali nebo že hledáte nabídku v zahraničí.

Tip: Sháníte ubytování? Využijte na Booking.com slevový kód a ušetřete své peníze.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Pracovní právo