Nárok na pracovní oblečení | VímVíc.cz

Nárok na pracovní oblečení

25. 02. 2021

Hluk, chemikálie, špína: Jak před nimi chránit zaměstnance?

Nadměrný hluk, prach, chemikálie, barvy, laky, viry, bakterie, špína nebo chlad. Vlivů, před kterými je třeba se chránit v pracovním prostředí, může být opravdu mnoho. Proto má každý zaměstnance nárok na ochranné pomůcky, oblečení či obuv, díky níž se sníží riziko na minimum. V tomto článku vás provedeme vším, co potřebujete vědět o pracovním oblečení, obuvi a ochranných prostředcích, ať už jste na straně zaměstnance nebo zaměstnavatele.

Jaké produkty vybrat

Konkrétní pracovní oblečení, obuv a pomůcky jsou definovány podle toho, jakou práci zaměstnanec vykonává a jaká rizika mu u ní hrozí. Podle toho je třeba vybírat z nabídky univerzálního pracovního oblečení vhodného pro širokou škálu profesí, nebo se naopak zaměřit na specifickou nabídku pro extrémní pracovní podmínky.

Jak chránit své tělo při práci

Jak chránit tělo: Pod termín „pracovní oděvy“ spadá široká škála produktů, od nejčastěji používaných montérek a montérkového oblečení, až po specializované ochranné oděvy, které mohou být vhodné například pro práci s elektrickými zařízeními pod napětím, při řezání motorovou pilou nebo v extrémních tepelných podmínkách (při práci s ohněm nebo naopak ve velkém mrazu).

Oblečení vybírejte nejen podle jeho vlastností, ale také podle střihu (pánské vs. dámské) a podle období (zimní vs. letní). Je nutné, aby oblečení dobře sedlo a pracovník se cítil pohodlně po celou pracovní dobu.

TIP: Nemáte čas ani energii zabývat se výběrem pracovního oblečení? Svěřte tuto práci do rukou profesionálů. Kvalitní dodavatel pracovního oblečení pro vás zajistí kompletní servis: od asistence s výběrem, přes sběr velikostí a obrandování produktů, až po jejich uskladnění a distribuci.

Jak chránit hlavu: Nejčastěji vyhledávaným produktem pro ochranu hlavy jsou ochranné přilby. Ty jsou nepostradatelné v různých továrních provozech, na stavbách nebo při těžbě dřeva. Nabídka se dělí na lehké ochranné přilby, pevně vyztužené profesionální přilby (mohou doplněny o štít nebo brýle) a bezpečnostní čepice, které na první pohled nerozeznáte od běžných kšiltovek.

Ochranu hlavu je většinou třeba doplnit také ochranou zraku nebo sluchu. V hlučném prostředí ocení pracovníci jednoduché špunty do uší, případně ochranná sluchátka. Z produktů ochrany očí se nejčastěji využívají plastové ochranné brýle, ochranné štíty, lesnické komplety, svářečské kukly nebo celoobličejové masky.

Jak chránit nohy a chodidla: Pokud je pracovník na nohách celý den, bude pro něj důležitá kvalitní pracovní obuv. Boty by měly podporovat zdravou pozici klenby, usnadňovat došlapy a poskytovat pohodlí. K tomu je ale v pracovním prostředí často potřeba nohu chránit před mokrem, špínou nebo těžkými předměty. Zaměřte se při výběru proto také na vlastnosti, jako je protiskluzová podrážka, ocelová špička nebo stélka odolná proti propichu.

Jak chránit ruce: Ruce jsou pro většinu pracovníků hlavním pracovním nástrojem, správný výběr rukavic je proto alfou a omegou úspěšně provedené práce. Pro lehčí práce většinou postačí lehké textilní nebo kombinované rukavice, do náročnějšího prostředí se hodí celokožené nebo povrstvené rukavice. Specializované profese samozřejmě využívají rukavic vytvořených na míru. Sem spadají rukavice svářečské, dielektrické, antivibrační nebo neprořezné.

Pracovní oblečení

Na co se zaměřit při výběru

Udělali jste si představu o tom, jaké vybavení bude pracovník potřebovat? Nyní je třeba se zaměřit na správný výběr. Vyplatí se vám investovat do kvalitních produktů, u kterých budete mít jistotu, že poskytnou pracovníkovi odpovídající ochranu a nerozpadnou se při prvním nošení.

Zaměřte se na tyto tři body:

  • Certifikaci produktů: při nákupu si ověřte s prodejcem, že má odpovídající certifikaci pro prodej nebo výrobu daného produktu. Jen tak budete mít jistotu, že má produkt opravdu dané vlastnosti.
  • Kvalita a odolnost: levné produkty vám možná na první pohled ušetří peněženku, ale z dlouhodobého hlediska jejich nákup nedává smysl. Jejich životnost je kratší a vy tak budete nuceni pracovní výbavu obnovovat častěji. Zaměřte se na odolné materiály s dlouhou životností.
  • Správná velikost a pohodlí: u pracovního vybavení je nutné, aby perfektně sedělo a bylo pohodlné. Pracovník v něm stráví většinou svého pracovního dne a pohodlí tak může výrazně ovlivňovat jeho výkon. Zaměřte se na správný výběr velikostí, případně zvolte zakázkovou výrobu, pokud pracovník potřebuje nadměrnou nebo nestandardní velikost.

TIP: Pokud by vás zajímalo konkrétní znění právních norem, nahlédněte do těchto dokumentů: zákoník práce č. 262/2006 Sb., nařízení vlády o ochranných prostředcích č. 495/2001 Sb. a vyhláška o rizikových kategoriích č. 432/2003 Sb.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní smlouvy Práva a povinnosti zaměstnanců Start kariéry Pracovní právo Uvnitř firem a kanceláří Zaměstnání a podnikání