Meditace prokazatelně pomáhá v práci i životě | VímVíc.cz

Meditace prokazatelně pomáhá v práci i životě

05. 02. 2020

Když se řekne meditace, možná se vám vybaví buddhistický mnich sedící v tureckém sedu kdesi v horském klášteře. Meditování bylo dlouhou dobu považováno za jakýsi esoterický prvek, mysticismus až šarlatánství. V posledních několika letech se však toto umění rozšířilo z Asie do zbytku světa. Podíl na její oblíbenosti má i fakt, že žijeme ve zrychleném světě, kde se na nás valí vlna povinností. Se stresem a únavou se snažíme vypořádat dnes a denně. Proto byste měli vyzkoušet právě meditaci. Proč vlastně zrovna ji a jak na to se dozvíte v našem článku.

Meditace prokazatelně pomáhá v práci i životě

Proč a jak meditovat

Určitě jste nejspíš také někdy zaslechli, že meditace přináší do života větší klid. Tato původem součást buddhistického náboženství si postupem času oblíbilo více a více lidí. Přesto se k ní mnozí staví skepticky, a to často neprávem, aniž by ji vyzkoušeli. Meditace už totiž nepatří pouze do skupiny náboženských praktik. Vědecký studie a experimenty potvrzují pozitivní účinky na lidské zdraví, především duševní, ale i tělesné. Aby ne, když jsou tyto složky navzájem propojeny.

Meditaci svým pacientům a klientům doporučují lékaři, psychologové i terapeutové z několika důvodů. Meditace vám může pomoct:

  • Lépe zvládnout stres
  • Pomáhá při usínání
  • Zlepšuje spánek
  • Pomáhá utřídit myšlenky a pocity
  • Přispívá k vnitřnímu klidu
  • Zmírňuje stavy úzkosti
  • Odstraňuje negativní myšlenky
  • Napomáhá pozitivnímu myšlení
  • Zlepšuje emoční vyrovnanost
  • Napomáhá sebepoznání
  • Rozvíjí kreativitu

Vědecké výzkumy nasvědčují i tomu, že meditace má významné pozitivní účinky i na vaše tělesné zdraví:

  • Snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) v těle
  • Snižuje krevní tlak
  • Může snížit bolesti hlavy
  • Zlepšuje imunitu
  • Má pozitivní účinky na nervový systém

Jak meditace pomáhá v práci?

Možná jste nabyli dojmu, že meditovat se dá jen v přírodě, nebo na maximálně klidném místě. Tyto varianty jsou pochopitelně nejlepší. Ovšem to neznamená, že se meditace nedá praktikovat i jinde. Může to znít neuvěřitelně, ale meditovat se dá téměř kdekoli a kdykoliv. V práci, ve škole, v hromadné dopravě, při chůzi, nebo ve frontě v obchodě. Chce to jen chtít a dokázat se v dané chvíli zaměřit na svůj dech.

Podnikatelé a lidé pracující na živnostenský list se často stresují, aby zaplatili všechny pohledávky, uspokojili klienty a vyhověli všem předpisům.

Jestliže v práci zrovna zažíváte nějakou stresovou situaci a nevíte kam dřív skočit, nejlepším řešením je se na okamžik zklidnit. V tom vám pomůže právě meditace. Není to tak těžké, jak se může zdát. Toto umění můžete dělat jak při chůzi, tak i když sedíte za pracovním stolem. Stačí, když se na chvíli v myšlenkách odříznete od okolí a pozornost zaměříte na svůj dech. Pokud zrovna musíte chodit, soustřeďte se na rytmus svého kroku i dechu. Jestliže máte především sedavé zaměstnání, postačí vám, když se pohodlně usadíte a budete v klidu nadechovat a vydechovat. Stačí několik málo minut a ucítíte, že je vaše mysl i tělo klidnější. Poté se vám bude snadněji přemýšlet a můžete podat daleko lepší pracovní výkon.

Jak začít meditovat

Asi neexistuje jednotný a univerzální návod na to, jak správně meditovat. Meditace se dá z části považovat za velmi individuální záležitost. To znamená, že každý jedinec má k meditování jinou motivaci, každému trvá jinak dlouho, než se do sebe ponoří, nebo než vůbec zklidní své myšlenky. Prvořadou věcí pro začátek s meditací je vůle chtít. Musíte si nejdříve ujasnit, proč chcete s meditací začít. Jaký k tomu máte důvod, je na už vás. Ale jestli nebudete chtít, nebo se do meditace musíte bezdůvodně nutit, nikdy se meditovat nenaučíte, nebudete z této činnosti mít radost a nejspíš se ani nedostaví požadované benefity.

Základní návod, jak meditovat

Pokud jste v této oblasti nováčkem, je dobré začít s něčím jednoduchým. Není úplně vhodné se hned pouštět do meditačních praktik jako je tak zvaný Body Scan (vnímání těla), nebo zpívání složitých manter. Nejlepším prostředím pro meditaci je jakékoliv klidné a příjemné místo, kde vás nikdo nebude rušit. Je jedno, zda budete sedět v tureckém sedu, v poloze lotosového květu, nebo jestli je vám příjemnější při meditaci ležet. Hlavní je vaše pohodlí. Je však nutné, aby vaše páteř byla v rovné poloze a nekroutila se. Podmínkou není ani typické rituální gesto mudra (spojení palce a ukazováčku). Pak už si stačí připomenout tu nejzákladnější a zároveň nejdůležitější věc, bez níž se žádná meditace neobejde:

  1. Nádech
  2. Výdech

Základem meditace je tedy dech. Ideálně byste měli dýchat nosem. Nejvhodnější je plný jógový dech. To znamená, že se zhluboka nadechnete nejdříve do břich a poté svůj nádech budete směřovat do hrudníku. Že se nadechujete správně poznáte podle toho, že se nejprve zvedá vaše břicho a pak se roztahuje váš hrudník. Následuje dlouhý klidný výdech. Veškerou svou pozornost zaměřte právě na svůj dech.

Jak dlouho meditovat?

Výše zmíněnou činnost můžete opakovat libovolnou dobu. Stačí i pět minut, lepší je ale vydržet déle. Podle toho, jak pravidelně a jak dlouho se meditaci věnujete, bude mít větší pozitivní účinky na vaše zdraví:

  • 3 minuty – meditace ovlivňuje krevní oběh člověka
  • 10 minut – meditace začíná měnit nervový systém
  • 20 minut – meditace uvádí do rovnováhy vaši mysl
  • 0,5 hodiny – meditace ovlivňuje buňky ve vašem těle
  • 1 hodina – meditace mění šedou kůru mozkovou

Jak často se meditaci věnovat?

Ideální je samozřejmě meditaci praktikovat pravidelně. Klidněji a vyrovnaněji se sice budete cítit hned po první krátké meditaci, ale nejlepší benefity vám tato praktika přinese, stane-li se vaším rituálem. Nejvýraznější účinky se dostaví přibližně po osmi týdnech pravidelné meditace, přičemž byste jí měli věnovat asi 20 minut denně několikrát do týdne. Pokud to vám ale časové možnosti nedovolí, nezoufejte. Meditace vám může změnit život i bez pravidelného praktikování.

Co je to mindfulness meditace?

Třeba jste také někde zaslechli slovo mindfulness. Pojmy meditace a mindfulness se ale nedají zaměňovat, i když se někteří domnívají, že je to to samé. Přestože k sobě mají tato slova velmi blízko, znamenají trochu něco jiného. Meditaci jsme si již vysvětlili. Minfulness se dá vysvětlit jako schopnost zaměřovat svou pozornost na to, co se děje v přítomném okamžiku. To však není všechno. Cílit mysl na přítomnost byste měli bez očekávání, soudů a hodnocení. Lépe si tak uvědomujete, co právě přichází do vašeho vědomí, ale neposuzujete to. Díky této praktice můžete lépe porozumět svým pocitům, myšlenkám, chování a pochopit vztahy mezi nimi.

Stejně jako s meditací samotnou, tak i s midfulness musíte mít trochu trpělivosti. O jejich praktikování se rozhodně nedá říct, že je to procházka růžovým sadem. Vaše mysl se často zabývá vzpomínkami, prohrabuje se v minulosti, má obavy z budoucnosti a lehce tak zapomene, že existuje nějaká přítomnost. Ne nadarmo se doporučuje žít tady a teď. To, co se děje v přítomném okamžiku dost lidí vůbec nevnímá a kouzlo pravého okamžiku jim uniká. Ale to je špatně. Napravit se to dá právě pomocí mindfulness meditace.

I když ze začátku není vůbec lehké se několik minut soustředit svůj dech, tělo, a hlavně myšlení pouze na přítomnost, není to nemožné. Vyžaduje to opět jen odhodlanost a čas. Pokud se vám praktika mindfulness jeví jako složitá a náročná, můžete se přihlásit do meditačních kurzů zaměřených přímo na mindfulness, nebo si pustit online nahrávku, či řízenou meditaci z některé aplikace.

Řízená meditace

Řízená meditace (nebo anglicky Guided Meditation) znamená, že vás někdo během meditování provází. Respektive vám radí, jak správně dýchat, na co se zaměřit a jak poslat dotěrné myšlenky na své problémy pryč. Tento typ meditace je vhodný především pro začátečníky. Buď se můžete přihlásit na kurzy meditace, kde si vás vezme na starost odborník, nebo si jednoduše pustit řízenou meditaci online.

Pokud jste nabyli dojmu, že vás bude cizí hlas při meditaci rušit, nebo dokonce obtěžovat, nemusíte být vůči tomu skeptičtí. Nahrávky s řízenými meditacemi většinou namluvili muž či žena, kteří se mohou pyšnit příjemným a uklidňujícím hlasem. Navíc mluví pomalu a srozumitelně, takže se nemusíte obávat, že by nastolovali neklidnou atmosféru, nebo jim nebylo rozumět.

Meditace oline

Na YouTube najdete nespočet videí s řízenou meditací různých délek a typů. Stačí je jen vyzkoušet a vybrat si. Pokud to s meditací myslíte opravdu vážně, není od věci si stáhnout aplikaci, kterých existuje velké množství. Velice oblíbená je aplikace Calm, která je zdarma, i když si v ní můžete některé meditační programy dokoupit.

Calm nabízí bohatý výběr relaxační hudby a uklidňujících zvuků – například šumění moře, kapky deště, zpěv ptáků, šustění stromů ve větru a další. Mimo jiné zde také najdete několik uklidňujících i motivačních příběhů, které fungují jako „pohádka na dobrou noc“. Samozřejmě nechybí velké množství typů řízených meditací. Je zde meditace pro začátečníky, týdenní i dvacetidenní meditační program, meditace pro lepší usínání a klidný spánek, protistresová meditace, meditace podporující štěstí, praktiky Body Scan a mindfulness a také něco jako meditace pro osobnostní rozvoj.

Kurzy meditace

Se zvýšenou popularitou meditace se také rozrostla nabídka kurzů, které se na tuto praktiku zaměřují. Meditace často bývá součástí lekcí jógy, ale existují i meditační centra, která se zaměřují výhradně na ni. Stačí zadat do vyhledávače požadované heslo a o výsledky nebude nouze. Velké popularitě se těší například kurzy terapeuta Petra Chobota. Ten se snaží lidem předávat své zkušenosti a vědomosti v oblasti meditace prostřednictvím přednášek a kurzů. Pořádá také zájezdy do zahraničí, kde nabyde meditování zase trochu jiný rozměr

Motivace k meditování

Pokud dáte meditaci šanci, můžete si být téměř jistí, že se ve vašem životě změní alespoň něco k lepšímu. Meditace má nejen pozitivní účinky na vaše zdraví, ale také na vaši náladu, vnitřní pohodu a duševní rozpoložení. Díky meditaci budete klidnější a plní pozitivní energie. Budete tedy automaticky lépe působit i na své okolí, ať je to v práci, ve škole, ve společnosti přátel, či doma. Meditace rovněž pomáhá lépe se soustředit na učení, podávat lepší pracovní výkony, rozvíjí vaše myšlení a kreativitu. Vaše mysl bude čistší, uspořádanější, a tudíž schopna lépe přemýšlet. To se ovšem nedozvíte, jestli meditování po prvním pokusu vzdáte, nebo ho nevyzkoušíte vůbec.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře