Práce z domova: Na co si dát pozor? | VímVíc.cz

Práce z domova: Na co si dát pozor?

09. 04. 2018

Plánujete, že si najdete přivýdělek nebo rovnou práci z domova? Jakou práci můžete z domova dělat, na co se připravit, kde volná pracovní místa tohoto typu hledat, a na které nabídky práce si dát pozor?

Práce z domova: Na co si dát pozor?

Práce z domova nebo také home office

Práce z domova představuje pro mnoho lidí velmi zajímavou pracovní alternativu. Zdaleka už se také netýká pouze handikepovaných nebo maminek na mateřské dovolené. V současné době si z domova přivydělávají třeba i studenti, ale také tento benefit bývá součástí zaměstnaneckých benefitů mnoha firem. Co to znamená? Většinou to, že si takzvanou home office vezmete třeba na pár dní v týdnu a pracujete v tu chvíli pro vašeho zaměstnavatele z domova.

Některé profese mohou home office díky povaze práce využívat více než jiné.

Na jaké brigády z domova si dát pozor?

Pokud už jste zkoušeli různé práce z domova najít, pravděpodobně jste se mohli setkat také s mnoha podvodnými nabídkami práce. Které z nich jsou nerozšířenější, jak fungují a proč se jim vyhnout?

Práce na doma 1: Plnění kuličkových per

Na první pohled se zdá, že by se mohlo jednat o příjemný přivýdělek například pro důchodce, pro delší tmavé večery. Má to ale jeden háček. Firmy si většinou nechají zaplatit předem určitou částku, kterou údajně potřebují k tomu, aby viděli, že máte zájem a vlastně také jako zálohu na materiál, který vám mají poslat. Problém je ovšem v tom, že po tom, co peníze zaplatíte, obdržíte buď další propagační materiály a výzvu k dalšímu placení, nebo také neobdržíte vůbec nic.

Pokud po vás chce firma platit předem, vyhněte se jí obloukem.

Práce na doma 2: Plnění obálek

Dalším, velmi rozšířeně inzerovaným typem nabídky práce z domova, je plnění obálek. Po zájemcích chce firma předem samozřejmě opět platit peněžitou částku, přičemž nutnost zaplatit zdůvodňuje výdaji na materiál, tisk, odesílání materiálů, nebo jako pojistku, že danou práci splníte. Bohužel po tom, co peníze zaplatíte, přestane firma většinou komunikovat, nebo vám opět pošle další propagační materiály, ve kterých popisuje možnost příjmu pomocí systému letadlo. Ten je známý jako nelegální a spočívá v tom, že si zájemce, například v tomto případě plnění obálek, zadá inzerát na tuto stejnou práci, a od zájemců potom bude chtít stejný obnost, jako bylo práce vyžadováno od něj.

“Platbou dokážete, že to s danou prací myslíte vážně.“ - Tak takovým slovům nikdy nevěřte a neplaťte nic předem.

Rady, jak se vyhnout podvodným pracím na doma

Pokud se bojíte toho, že nějaké firmě, která práci na doma nabízí, naletíte, podívejte se na několik tipů, jak postupovat, aby se to nestalo. Na co konkrétně si tedy dát pozor?

  • Jak už bylo řečeno výše - nikdy neplaťte žádné poplatky předem
  • Nadstandardní ohodnocení obyčejné práce? Měla by se vám rozsvítit červená kontrolka…
  • Pokud firma neuvádí kontaktní osobu, sídlo firmy, název společnosti nebo identifikační číslo (IČ), bude něco špatně
  • Nezajímají druhou stranu informace o vás, jako třeba životopis? Pak zpozorněte…

Jak odstoupit od smlouvy s podvodnou firmou?

Pokud jste zareagovali na podvodnou nabídku práce na doma na pc, nebo jakoukoli jinou, máte právo, například po zaplacení částky firmě, vyžadovat tuto částku do 14 dnů bez udání důvodu zpět. Od smlouvy nelze odstoupit pouze v případě, kdy jste si objednali periodickou dodávku novin, magazínů nebo časopisů. Plnění obálek s to tedy rozhodně netýká a zaplacenou částku máte právo požadovat zpět. Klamavému inzerentovi pak od ČOI hrozí pokuta až 5 000 000 Kč.

Dejte si pozor na klamavé praktiky některých inzerátů práce z domova.

Šití plyšáků nebo háčkování

Klamaví inzerenti brigád na doma jsou skutečně vynálézaví. Kromě plnění per nebo obálek se můžete setkat také s nabídkou šití. Mnoho žen na to naletí, přitom na začátku po nich opět firma chce zaplatit několik eur, prý v rámci ceny materiálů atd. Dejte tedy pozor i na tento typ klamavých nabídek práce na doma.

Klamaví inzerenti brigád na doma jsou skutečně vynálézaví.

Jakou práci z domova hledat?

Nejrozšířenější je rozhodně práce z domova na pc. Můžete tak dělat několik různých druhů home office. Zpravidla si z domova mohou vydělávat redaktoři, grafici a samozřejmě programátoři nebo spisovatelé a jiné umělecké profese. Nezapomeňte vždy pouze na to, abyste neposílali předem firmě žádné peníze a také na to, že pokud je firma solidní, tak od vás pokaždé bude chtít alespoň vzor životopisu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Lektoři radí Start kariéry Ze života Ze života firem a kanceláří