Kniha jako nový benefit pro zaměstnance | VímVíc.cz

Kniha jako nový benefit pro zaměstnance

23. 01. 2018

Zaměstnanci dostávají od firem různé benefity. Doteď jim zaměstnavatelé přispívali na různé sportovní, kulturní nebo vzdělávací akce. V novém roce bude možné dostávat také například poukázky do knihkupectví.

Kniha jako nový benefit pro zaměstnance

Současné benefity pro zaměstnance

Zaměstnanci v České republice mohou často využívat velmi široký systém benefitů od zaměstnavatele. Mezi základní patří benefity týkající se kultury (například lístky do divadla, do kina, na koncerty, atd.), vzdělávání (různé odborné a jazykové kurzy, autoškola, atd.), cestování (slevy v cestovních agenturách, slevové portály a další), sportu (slevy ve fitness centrech, lyžařských střediscích, celkově je velmi oblíbená a rozšířená karta MultiSport, která držitele opravňuje ke vstupu do různých sportovních center) a také jídla a zdraví (slevy do lékárny, na zdravotní péči nebo i třeba na masáže).

Mnoho zaměstnanců má k dispozici velké množství odměn a benefitů.

Benefity pro zaměstnance? Nově také knihy

Zaměstnanci - čtenáři tento rok zaplesají, neboť nově daňově uznatelným benefitem, jsou od ledna 2018 pro zaměstnance také knihy. V praxi to znamená, že nákup knih, nebude zdaněný a zaměstnanci budou moci platit buď benefitní kartou, ale také třeba přímo poukázkou do daného knihkupectví. Zaměstnanec ovšem bude moci tyto poukázky uplatnit pouze v knihkupectvích, které mají smlouvu se zaměstnavatelem.

Knihy jsou od roku 2018 novým benefitem pro zaměstnance.

Tip: Zaměstnance jistě potěší poukázka do knihkupectví Knihy Dobrovský. Slevové kupóny Knihy Dobrovský umožňují získat stovky titulů za zvýhodněné ceny.

Finanční benefity pro zaměstnance

Kromě klasických stravenek zaměstnanci mohou často využívat také různé finanční benefity. Mnoho zaměstnavatelů poskytuje svým zaměstnancům benefity v podobě životního pojištění a penzijního pojištění. Pokud navíc zaměstnanec potřebuje větší obnos peněz, je často možnost, půjčit si tyto peníze od zaměstnavatele. U takových půjček je totiž nižší úrok a navíc nepodléhají zdanění.

Stravenky jsou “klasika”

Zaměstnanci si zvykli také na benefit v podobě stravenek neboli příspěvku na stravu. Neberou to ovšem už příliš jako něco extra, ale jako jakýsi standard, který by měly mít v dnešní době už všechny firmy. Mají svým způsobem pravdu, neboť díky současné legislativě by měli stravenky dostávat všechny ti zaměstnanci, jejichž zaměstnavatel pro ně nemá zařízeno závodní nebo jiné stravování. Vzhledem k tomu, že stravenky jsou považovány za jeden z nejdůležitějších pracovních benefitů a také díky čím dál lepší ekonomice, bude do budoucna stoupat i hodnota stravenek.

Do budoucna bude stoupat hodnota stravenek.

”Platit” papírovou poukázkou nebo benefitní kartou

Tradičním způsobem odměňování benefitů a také nejrozšířenějším, je možnost využívání papírových poukázek. Papírové poukázky jsou jednoduché na administraci i ze strany zaměstnavatele a přijímá je i mnoho obchodů. V dnešní době je ovšem velmi moderní používání on-line cafeterie. Jedná se o portál, kde zaměstnanci firmy mohou platit pomocí takzvané benefitní karty. Jedná se o podobnou kartou, jako je karta platební.

Jaké benefity máte ve vašem zaměstnání vy? Dejte nám o tom vědět v hodnocení zaměstnavatelů.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Ze života zaměstnanců