Oprostěte se od mýtů o podnikání a postavte na vlastní nohy | VímVíc.cz

Oprostěte se od mýtů o podnikání a postavte na vlastní nohy

22. 10. 2018

Stále dokola přemýšlíte o vlastním projektu, ale nemůžete pro jeho realizaci posbírat dostatek odvahy? Možná je to proto, že jste uvěřili mýtům, které v naší společnosti neustále kolují.

Oprostěte se od mýtů o podnikání a postavte na vlastní nohy

Nenechte se zviklat obavami vašich známých

Přišli jste se skvělým nápadem a věříte mu, ale když o něm řeknete přátelům nebo rodině, začnou vás k vašemu překvapení od podnikání odrazovat. „A kde seženeš peníze, vždyť nikoho neznáš, víš vůbec, jak začít?“ To je jen pár základních vět, které se sesypou na vaši hlavu. Jestli jste měli do podnikání zápal, pak vám ho tyhle obavy okolí přeci jen trochu nahlodají. Ale většina z těchto argumentů jsou jen mýty. Trochu si je rozebereme.

Nenechte se ani svými nejbližšími od podnikání odradit.

Nejčastější mýty o podnikání a jak je překonat

Jakub Tížek, školitel a podnikatel, se zabývá přetvářením nápadů ve skutečné podnikatelské záměry. A právě on vyvrací na svých přednáškách základní nepravdy, které brání startupistům na jejich cestě za úspěchem.

Nikoho neznám a nemám žádné kontakty

Ano, kontakty se vám budou hodit. Stačí ale, když začnete chodit na různé podnikatelské akce a konference, kde se seznámíte s řadou zajímavých lidí, s kterými si vyměníte zkušenosti a načerpáte od nich cenné informace.

Nemám peníze a nechci se zadlužovat

Není pravda, že podnikání nutně znamená velkou investici. Berte ho spíš jako uvedení svého projektu v život. Hned to zní lépe a méně nebezpečně, že? Pokud nechcete zbytečně riskovat, začněte projekt rozjíždět pomalu při zaměstnání. Tak máte jistotu mzdy, a pokud by se vám nedařilo, o finance nepřijdete.

Pokud se bojíte nedostatku financí, začněte podnikat při zaměstnání.

Nevím, jak začít

Pokud nemáte s podnikáním žádné zkušenosti, zkuste vyhledat mentora, který vám pomůže, ukáže vám, jaké kroky podniknout, čeho se vyvarovat a namotivuje vás. Mentora seženete i přes již zmiňovaná setkání začínajících podnikatelů.

Bojím se velké administrativní zátěže při zařizování firmy

Založení s.r.o. je v naší republice běh na delší trať. Cestu k vlastní firmě si ale můžete trochu zkrátit. Podívejte se na firmy na prodej a vlastní společnost získáte za 24 hodin. Starosti se zakládáním s. r. o. vám tak zcela odpadnou.

Mám obavu z administrativního zatížení během podnikání

Přestože se zákonodárci snaží podnikatelům ulevovat, pořád by to šlo udělat lépe. K podnikání potřebujete znát alespoň základní právní minimum. Jak se podniká se společností s. r. o. a také, jaké daně budete pravidelně platit.

Známí mi radí, ať jako sídlo firmy uvedu s klidem svou adresu

Živnostníci mají někdy jako sídlo firmy uvedenou svou adresu trvalého bydliště. Není to ale nejmoudřejší. Představte si, jak to asi působí na vaše potenciální zákazníky nebo obchodní partnery. Sídlo je něco jako vaše vizitka. Mějte to na paměti a volte raději prestižnější adresu ve velkých městech.

Neznám právo, nemůžu podnikat

Neznalost zákona neomlouvá, zároveň nikdo z nás neumí zákony nazpaměť. Důležité je, abyste se zvládli učit a nasávat věci za pochodu. Podnikatel potřebuje pružně reagovat na změny. Absolvujte krátký kurz nebo sežeňte poradce a naučte se právní minimum, bez kterého se neobejdete. Není to tak složité, jak to vypadá.

Naučte se reagovat na změny. Pro začátek vám bude stačit právní minimum.

Poraďte se s autoritou

Nenechte se zdeptat a odradit řadou nepravdivých a neoprávněných strachů. Myslete na to, že tyto strachy patří vašemu okolí, nejsou vaše. Rozjeďte svůj vlastní projekt a rozviňte potenciál, co ve vás dřímá. Nikdy není pozdě začít. Nezáleží na tom, jestli studujete, pracujete nebo jste v důchodu. Zkuste se o svém projektu poradit s někým dalším, koho uznáváte jako autoritu. Rodina a přátele, kteří s podnikáním nemají žádné zkušenosti, mohou být v tomto případě spíš kontraproduktivní pomocí.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Start kariéry Úspěch v kariéře