15 nejlepších animovaných filmů | VímVíc.cz

15 nejlepších animovaných filmů nejen od Disneyho

16. 11. 2022

Minulé články se orientovaly na tipy na nejlepší komedie filmy, nejstrašidelnější horory, na filmy podle skutečné události či na oblíbené Marvel filmy. Dnešní článek představí trochu jinou filmografii, jelikož se zaměřuje na 15 nejlepších animovaných filmů. V úvodu článku je zachycena historie top animovaných filmů a animovaných pohádek. Závěr článku nasměruje čtenáře na nejoblíbenější vtipné animované filmy ke zhlédnutí, které stojí za to.

Animované pohádky Disney

Historie top animovaných filmů a Walt Disney

Top animované filmy začaly psát svou největší historii se vznikem filmového studia The Walt Disney Company. Filmové studio Walt Disney vzniklo již v roce 1923. Založili ho bratři Walt a Roy Disneyovi. Studio se od samého začátku specializovalo na vtipné animované filmy a rychle získávalo na prestiži. První velké úspěchy oslavilo se sérií Alice Comedies a následoval Šťastný králík Oswald.

V roce 1928 se na svět podívala nejznámější Disney postavička Mickey Mouse, která se okamžitě stala oficiálním maskotem celé společnosti The Walt Disney Company a přinesla ji zisk. Jaká pohádka od Disney se stala prvním celovečerním filmem? Byla to kreslená pohádka Disney Sněhurka a sedm trpaslíků v roce 1937. Úspěch a zisk Sněhurky předčil všechna očekávání a výdělky byly grandiózní.

Z utržených peněz za Sněhurku a sedm trpaslíků začalo Disney studio stavět své sídlo v Burnanku v Kalifornii a produkovalo další krátkometrážní a celovečerní top animované filmy. Během druhé světové války a po jejím skončení produkce animovaných pohádek trochu stagnovala, ale studio rychle navázalo na své předválečné úspěchy a pokračovalo s dalšími velkými projekty, kterými byly nové animované pohádky, vstup na televizní obrazovky, výstavba Disneylandu, apod.

Po smrti obou bratrů se vedení společnosti Disney neustále měnilo, členy představenstva byli i rodinní příslušníci bratrů Disneyových a jejich následovatelé. Během let vznikalo mnoho sporů, přeprodávaly se akcie, nakupovala se práva, rozhodovalo se, jakým směrem se bude studio Disney dále ubírat.

Bratři Disneyovi za sebou nechali tak velký, nezaměnitelný a úspěšný koncept, že studio i nadále pokračuje v tom, co bratři započali. The Walt Disney Company se neustále rozšiřuje. V roce 2009 Disney koupilo společnost Marvel Entertainment a v roce 2012 byla koupena americká filmová společnost Lucasfilm. Nejnovější animované pohádky od Disney je možné sledovat na streamovací službě Disney+.

Nejznámější animované pohádky Disney

Disney studio má na kontě desítky celovečerních animovaných pohádek Disney. Pohádky od Disney nepatří k filmům podle skutečné události a ne vždy je možné v reálném světě najít filmová místa. Nejznámější kreslené pohádky Disney jsou:

  • Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)
  • Bambi (1942)
  • Popelka (1950)
  • Lady a Trump (1955)
  • 101 dalmatinů (1961)
  • Kniha džunglí (1967)
  • Malá mořská víla (1989)
  • Kráska a zvíře (1991)
  • Lví král (1994)
  • Medvědí bratři (2003)
  • Na vlásku (2010)
  • Ledové království (Frozen) (2013)
  • Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016)
  • Ledové království II (Frozen II) (2019)
  • Raya a drak (2021)

Nejnovější animované pohádky Disney, které jsou v přípravě, jsou Divnosvět a Foster. Kreslené pohádky Disney se v současnosti střídají s hranými pohádkami od Disney. Streamovací služba Disney+ obsahuje celou řadu nejnovějších animovaných pohádek Disney. Konkrétně se jedná o téměř 7000 dílů seriálů a 500 animovaných pohádek od Disney.

15 nejlepších animovaných filmů všech dob

Níže v článku je představeno 15 nejlepších animovaných filmů všech dob se základními údaji, rokem vydaní a studiem, které stojí za top animovaným filmem. Nejlepší animované filmy nejsou výhradně pro děti. Také dospělí se u vtipných animovaných filmů příjemně odreagují (například pokud je nudí nejstrašidelnější horory), nebo mohou trávit čas se svými dětmi a nechat se s nimi unášet kouzlem animovaných pohádek Disney. Jsou časy, které naprosto vybízí najít si nejlepší animované filmy ke zhlédnutí, vánoční filmy a pohádky ke stažení nebo vytáhnout z poličky zajímavou knihu odpovídající konkrétnímu počasí nebo náladě.

1. Lady a Tramp

  • Disney, 1955, USA
  • 75 minut

Kreslená pohádka Disney Lady a Tramp patří mezi nejkrásnější a nejdojemnější. Psí slečna Lady je kokršpanělka z bohaté rodiny a náhodně se seznámí s toulavým psem Trampem. Romantický příběh o lásce dvou psů začíná. Mezi známé scény z animované pohádky Disney patří ta, ve které Lady a Tramp jedí společně špagety.

2. Lví král

  • Disney, 1994, USA
  • 89 minut

Za Lvím králem stojí studio Disney. Málokdo ví, že Lví král měl předlohu v postavě Hamleta od Williama Shakespeara. Příběh Lvího krále se odehrává v Africe na savaně a sleduje krále všech zvířat, lva Mustafu. Tomu se narodí syn Simba, jehož narození oslavuje celá říše zvířat. Pouze Mustafův bratr Scar není nadšený. Chce se totiž stát králem místo Mustafy a Simba je překážka. Příběh animované pohádky Disney se dočkal i dvou pokračování. Prvním bylo Lví král: Simbův příběh z roku 1998 a druhým Lví král: Hakuna Matata z roku 2004.

Animované filmy

3. Toy Story

  • Disney + Pixar, 1995, USA
  • 80 minut

,,Do nekonečna a ještě dál!" Neexistuje snad člověk, který by neznal tuto větu pronášenou slavným Buzzem Rakeťákem ve filmu Toy Story: Příběh hraček. Animovaná pohádka Disney Toy Story byla jako historicky první vyrobená za pomoci počítačové animace. Příběh hraček je i dnes častou pohádkou ke stažení zdarma. Děj sleduje příběh hraček malého chlapce Andyho.

Když opustí svůj pokoj, jeho hračky ožívají. Toy Story má 3 další pokračování: Toy Story 2: Příběh hraček z roku 1999, Toy Story 3: Příběh hraček z roku 2010 a Toy Story 4: Příběh hraček z roku 2019. Postavičku kovboje Woodyho namluvil v anglickém originále herec Tom Hanks.

4. Shrek

  • DreamWorks, 2001, USA
  • 90 minut

Animovaný film Shrek vznikl na motivy pohádkové zajímavé knihy Shrek!. Nejlepší animovaný film Shrek získal jako první Oscara v kategorii celovečerní nejlepší animovaný film. Zlobr Shrek si žije ve své bažině a je vyrušen pohádkovými postavami, které k němu byly vyhnány. Shrek se seznámí s Oslíkem a vydají se do paláce. Shrek se domluví s Lordem Farquaadem na výměnném obchodě.

Shrek zachrání princeznu Fionu z hradu, ve kterém je uvězněna, a Lord Farquaad vyžene pohádkové bytosti ze Shrekovy bažiny. Dobrodružství vtipného animovaného filmu Shrek může začít. Oslíka v originále namluvil komik Eddie Murphy a princeznu Fionu herečka Cameron Diaz. Shrek se dočkal tří dalších pokračování: Shrek 2 z roku 2004, Shrek Třetí z roku 2007 a Shrek: Zvonec a konec z roku 2010.

5. Doba ledová

  • Blue Sky Studios, 2002, USA
  • 78 minut

První díl Doby ledové se na nás usmál v roce 2002. Vtipný animovaný film Doba ledová patří k nejznámějším animákům. V krátkosti děj sleduje putování pravěkých zvířat a jejich snažení zachránit a vrátit lidské mládě jeho rodičům. Následovaly 4 další díly: Doba ledová 2: Obleva v roce 2006, Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů v roce 2009, Doba ledová 4: Země v pohybu z roku 2012 a Doba ledová: Mamutí drcnutí z roku 2016). Mamuta Manfreda v anglickém originále nadaboval herec Ray Romano známý ze sitcomu Raymonda má každý rád.

6. Hledá se Nemo

  • Walt Disney + Pixar, 2003, Austrálie a USA
  • 100 minut

Hledá se Nemo patří mezi kultovní animované pohádky Disney ve spolupráci se studiem Pixar. Příběh vypráví o tom, jak se malá rybička Nemo dostane do zajetí a její kamarádi se ji snaží zachránit. Vtipnou rybku Dory nadabovala americká herečka a komička Ellen DeGeneres. Na top animovaný film volně navazuje snímek z roku 2016, Hledá se Dory.

7. Úžasňákovi

  • Pixar, 2004, USA
  • 115 minut

Top animovaný film Úžasňákovi vypráví příběh vysloužilého superhrdiny Boba Parra. Žije obyčejný život se svou manželkou a třemi dětmi. Jednou je ale povolán na novou misi a musí znovuobjevit své ztracené schopnosti, dovednosti a zkušenosti. Do cesty vstoupí padouch Syndrom. Ne všichni hrdinové se objevují nutně v Marvel filmech. Animovaný film Úžasňákovi má pokračování Úžasňákovi 2 z roku 2018.

8. Madagaskar

  • DreamWorks, 2005, USA
  • 86 minut

Další film z dílny DreamWorks Madagaskar se dočkal dvou dalších dílů: Madagaskar 2: Útěk do Afriky z roku 2008 a Madagaskar 3 z roku 2012. Když se partička zvířat pokusí utéct ze ZOO a doopravdy se jim to povede, začíná neuvěřitelné dobrodružství. U vtipného animovaného filmu se doopravdy od srdce zasmějete, protože příběh zebry Martyho, hrošice Glorie, lva Alexe a žirafy Melmena srší vtipem a originalitou od začátku až do konce. Originálního dabingu se chopil Ben Stiller (lev Alex), Chris Rock (zebra Marty) či David Schwimmer (žirafa Melman).

9. Ratatouille

  • Disney + Pixar, 2007, USA a Francie
  • 111 minut

Ratatouille je pohádka pro milovníky jídla, kuchyně a vaření. Krysa jménem Remy netouží po ničem jiném, než stát se uznávaným kuchařem ve vyhlášené restauraci. V tom Remymu pomůže uklízeč Linguini. Vše se odehrává v nádherné Paříži, která je jako animovaná kouzelná možná ještě více než ve skutečnosti. Paříž z animované pohádky od Disney Ratatouille patří k filmovým místům, která je možné navštívit osobně.

10. Vánoční koleda

  • Disney, 2009, USA
  • 92 minut

Z čistě vánočních filmů a pohádek byl do seznamu 15 nejlepších animovaných filmů vybrán top animovaný film Vánoční koleda. Vznikl na motivy stejnojmenné zajímavé knihy Charlese Dickense. Vánoční animovaná pohádka vypráví příběh hamižného Ebenezera Vydřigroše, kterého zajímají jen peníze a peníze.

Vydřigroš se setká s duchem svého zemřelého obchodního partnera, který Ebenezera varuje, že za své špatné chování platí v posmrtném životě a chce ho zachránit od podobného osudu. Ebenezera Vydřigroše navštíví 3 duchové Vánoc a otevřou mu oči. Originálního dabingu se zhostil Jim Carrey, Gary Oldman nebo Colin Firth.

11. Jak vycvičit draka

  • DreamWorks, 2010, USA
  • 94 minut

Třídílná série Jak vycvičit draka z dílny DreamWorks patří mezi nejúspěšnější animované filmy posledních let. Nejlepší animovaný film Jak vycvičit draka se odehrává ve světě vikingů a přemožitelů draků. Mladý viking Škyťák se má, jako jeho otec, stát přemožitelem draků. Je však slabý v porovnání se svými vrstevníky a úkol je pro něho nesnadný.

Škyťák narazí na nejobávanějšího draka, kterého však nedokáže zabít. Spřátelí se s ním a pojmenuje ho Bezzubka. Druhý díl z roku 2014 se jmenuje Jak vycvičit draka 2 a třetí z roku 2019 má název Jak vycvičit draka 3. Na animovaný film navazuje i seriál Jak vycvičit draky, který byl vysílán ve dvou sériích.

12. Na vlásku

  • Disney, 2010, USA
  • 100 minut

Na vlásku je animovaná pohádka Disney vytvořená na motivy pohádky Locika od Bratří Grimmů. Pohádka Na vlásku sleduje příběh korunní princezny Lociky, která je unesená čarodějnicí Gothel a 18 let je nedobrovolně držena ve věži. V animované pohádce se objevují kouzla, zvířata, která nemluví a příběh lásky. Na animovanou pohádku Na vlásku navazuje šestiminutová groteska z roku 2012 Na vlásku šťastně až navěky.

13. Ledové království (Frozen)

  • Disney, 2013, USA
  • 102 minut

Představovat Ledové království, známé i pod svým originálním názvem Frozen, asi není nutné. Elsa s magickými schopnostmi, její sestra Anna, obchodník Kristoff, sob Sven a sněhulák Olaf jsou proslulí. K tomu stačí přidat kultovní píseň Najednou (Let It Go v originále) a jedna z nejúspěšnějších Disneyovek je na světě. Úspěch top animovaného filmu byl tak obrovský, že se v roce 2019 dočkal pokračování, Ledové království II.

14. Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

  • Disney, 2016, USA
  • 107 minut

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (v originále Moana) je naprosto netradiční pohádka od Disney. Příběh animovaného filmu začíná na havajském ostrově Motunui, kde lidé žijí podle tradiční staré kultury. Dcera náčelníka Vaiana (Moana) je unešená legendami, které jí vyprávěla její babička a stane se součástí jedné podobné oživlé legendy. Animovaná pohádka je plná tradičních havajských bohů a diváky čeká velké dobrodružství. Postavu Mauiho nadaboval Dwayne Johnson.

15. Frčíme

  • Disney + Pixar, 2020, USA
  • 114 minut

Mezi nejnovější animované pohádky patří Frčíme (v originále Onward). Animovaný film se odehrává ve světě fantazie. Dva bratři elfové Ian a Barley se vydají na dobrodružnou výpravu hledat artefakt, který přivede na jeden den jejich zemřelého otce zpět. Animovaný film Frčíme je inspirovaný příběhem režiséra snímku, který se svým bratrem přišli o otce jako malé děti.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Zábava a volný čas Rodina Návody