Kde si založit nejvýhodnější bankovní účet? | VímVíc.cz

Kde si založit nejvýhodnější bankovní účet 2020?

10. 12. 2019

V dnešní době si život bez bankovního účtu snad už nikdo nedokáže představit. Už to není jen místo, kam nám chodí výplata a odkud čerpáme finance prostřednictvím bankomatů. Ve skutečnosti hotovostní platby ustupují stále více do pozadí a my platíme většinou kartou. Věděli jste například, že České republice provádíme 91 procent všech plateb kartou bezkontaktně, což nás staví na druhou příčku na světě hned za Austrálii? Banky a bankovní účty jsou pro nás důležité a chceme je mít za těch nejlepších podmínek. Ale jaké to jsou?

Kde si založit nejvýhodnější bankovní účet, srovnání běžných účtů - karty

Jaké parametry má nejvýhodnější bankovní účet u nejlepší banky?

Prvním předpokladem je určitě vedení účtu zdarma. Budete v roce 2020 někomu platit za to, že mu svěřujete peníze? To ani náhodou. Doba „poplatek za poplatek“ je už dávno překonaná, a tak jsem do porovnání běžných účtů zařadila jen účty bez poplatků za vedení. Některé účty si kladou podmínky, které musí zákazník splnit, aby měl účet zdarma, to je sice horší varianta, ale tolerovat se to dá. Stejně tak počítejte s tím, že zdarma budou všechny odchozí a příchozí platby v ČR. Velké banky jako například Komerční banka v tomto ohledu zaspaly a stále chtějí od svých klientů nesmyslné poplatky.

V dnešní online době většina našich bankovních operací probíhá v internetovém bankovnictví, nebo mobilní aplikaci. Proto považuji za nutné, aby obě možnosti banka poskytovala, poskytovala zdarma, a aby byly funkční, přehledné a intuitivní.

Mladí uživatelé stále více preferují pouze digitální kontakt s bankou, čímž získávají menší banky, které nemají rozsáhlé sítě poboček. Řešení operací a správy bankovního účtu na pobočce je výrazně nákladnější pro banku a pro uživatele pomalejší. Při porovnání běžných účtů tak velmi hraje roli to, jaký jste typ uživatele. Pokud jste mladý nadšenec do moderních technologií, tak sáhnete po Expobank. Jestli jste naopak postarší uživatel, který má Komerční banku za rohem, tak budete volit běžný účet u ní.

Další funkcí, kterou více, či méně často využívá snad každý je výběr z bankomatu. Je samozřejmostí, že výběr z vlastních bankomatů je zdarma, ovšem důležité je, kolika bankomaty banka disponuje. Jako velké plus vnímám bezplatný výběr ze všech bankomatů v ČR, nebo alespoň určitý počet výběrů z cizích bankomatů zdarma. Zákazníky, kteří cestují do ciziny, bude jistě zajímat i poplatek za výběr v zahraničí.

Kde si založit nejvýhodnější bankovní účet 2020? Srovnání běžných účtů

Protože vím, že každý člověk je jiný a má jiné priority, i co se bankovních služeb týče, vytvořila jsem přehlednou tabulku s nejvyužívanějšími službami, které od bank požadujeme. Můžete se tak v rychlosti podívat, které banky jsou se svou nabídkou pro vás relevantní a v článku, který následuje, si o nich přečíst více.

Expobank

NEO účet od Expobank

Relativní nováček na poli běžných bankovních účtů se opravdu snaží a nabízí bezkonkurenční podmínky:

  • úročení účtu 1,6% ročně bez omezení částky
  • vedení zdarma a dále všechny platby, inkasa, trvalé příkazy a SEPA jsou také zdarma
  • výběry ze všech bankomatů po celém světě zdarma
  • možnost zhodnotit peníze na bitcoinech, startupech, zlatu a dalších službách

NEO účet od Expobank nás oslovil nejen nejvyšší spořicí sazbou na běžném účtu, ale hlavně výběry z bankomatů po celém světě zdarma. To je služba, která je většinou zpoplatněná v rámci poplatku za vedení účtu. Expobank razí koncept banky jako platformy, kdy do svého bankovnictví přidává služby třetích stran. Její klienti tak dostávají dosud netušené možnosti jako je investice do bitcoinů a podobné.

Založit účet u Expobank během 5 minut

Běžný účet Equa bank

Equa bank se dlouhodobě drží na prvních příčkách ankety Zlatá koruna, také získala ocenění Banka roku 2018 (první místo v kategorii Banka zákazníků), nebo Mobilní řešení roku 2018. Proč je Equa bank tak populární? Velkou roli hrají určitě výběry ze všech bankomatů v ČR zdarma a také velmi dobře zvládnuté internetové a mobilní bankovnictví. Naopak poplatek ve výši 9 korun zaplatíte za výběr v zahraničí a dotaz na zůstatek v bankomatu.

Co vám Roman Vojtek v reklamě na Equa bank neřekne, je, že když si chcete na účet vložit hotovost, musíte na poštu. Na Equa bank vkladomat totiž jen tak nenarazíte. Equa bank patří mezi bezhotovostní banky, tudíž není jiné cesty, než na Poště použít složenku typu A, nebo si peníze vložit na jiný účet a následně je přeposlat. Peníze tedy na účet dorazí za 1 až 2 dny, což mi přijde trochu nešikovné. To, že banka ušetří za Equa bank vkladomat, znamená v podstatě výhodu pro klienty. Může si tak dovolit zvýhodnění mnoha produktů. Pokud ale chcete mít rodinný účet, máte smůlu, jelikož k účtu nejdou přiřadit dvě karty. Účet v Equa bank se hodí především pro mladé lidi, kteří ho budou chtít spravovat online a ocení, že za nejčastěji používané funkce nezaplatí ani korunu.

Běžný účet Raiffeisenbank E-konto smart

V první řadě musím Raiffeisenbank pochválit za dlouho očekávanou a zákazníky vymodlenou modernizaci internetového a mobilního bankovnictví. Konečně máme uživatelsky příjemné rozhraní, se kterým si zákazník lehce poradí. Jako bývalý zákazník RB můžu říct, že v minulosti jsem radši vše řešila přes infolinku. Vyznat se v internet bankingu mě totiž stálo třikrát tolik času, než kolik jsem strávila čekáním na spojení s operátorem.

Vedení účtu zdarma je podmíněno pohyby na účtě alespoň 15 000 Kč a alespoň třemi transakcemi měsíčně, což sice není problém pro většinu Čechů, ale stejně je sympatičtější účet bez podmínek. Pokud podmínky nedodržíte, bude vás to stát 99 Kč měsíčně. Zdarma máte jeden vklad a jeden výběr hotovosti na pobočce v měsíci. Nespornou výhodou je výběr ze všech bankomatů v ČR zdarma, na druhou stranu je vykoupen poplatkem za výběr v zahraničí, ten činí nepříjemných 100 Kč + 0,5 % z vybírané částky. Pokud chcete účet využívat ve dvou, můžete. V ceně je jedna karta a jedna bezkontaktní nálepka, za každou další zaplatíte 45 (karta) a 10 (nálepka Kč měsíčně.

Stavební spoření Raiffeisen

Oblíbeným finančním produktem, který lze u společnosti Raiffeisen sjednat, je stavební spoření Raiffeisen. Zřídit si ho může téměř každý, pracující, studenti i osoby v důchodu. Snad nejčastěji je však stavební spoření Raiffeisen zřizované rodiči, aby svým potomkům zajistili snazší a především finančně zabezpečený vstup do dospělosti. Ke stavebnímu spoření Raiffeisen se postupem času přičítá jak úroková sazba, tak i státní příspěvek na stavební spoření.

Běžný účet Fio banka

Co se týká výběrů z bankomatu, můžete je mít zdarma, a nemusíte. Z vlastních bankomatů je jich totiž zdarma prvních 10 (poté 9 Kč/výběr) a z cizích je zdarma první a poté až 4 další. Za každé utracené 4000 Kč totiž dostanete jeden výběr z cizího bankomatu zdarma. Proč to dělat jednoduše, že? Standardně se za výběr z cizích bankomatů platí 25 Kč. A výběry z bankomatu v zahraničí vás přijdou na 80 Kč, až na ten první, ten je zdarma.

Negativem Fio Banky je podle uživatelských recenzí poněkud zastaralé internetové a mobilní bankovnictví. Naopak velkým plusem je poměrně široká síť poboček pro ty, kteří si s technikou příliš netykají. Fio banka nabízí až dvě karty zdarma, pokud tedy chcete mít rodinný účet, nemusíte za druhou osobu připlácet. Užitečnou vychytávkou je u Fio banky číslo účtu na přání. Konečně bude snadné si zapamatovat číslo účtu z hlavy.

Běžný účet Air bank - Malý tarif

Malý, co do jména, nikoliv do výkonu. Bankovní účet v Air bank je jediný, který vám nabídne zúročení financí. Stačí pětkrát měsíčně zaplatit kartou a budou se vám peníze na běžném účtu úročit bonusovým úrokem 1 % ročně. To vám možná nevydělá na dovolenou, ale rozhodně to potěší. A zastánci rodinných účtů, zbystřete, první dvě karty a jedna nálepka jsou v ceně.

Pokud bude na účet chtít vložit peníze, můžete si vybrat z 74 vkladomatů v ČR a potěší vás, že vklady jsou zdarma. Výběry z vlastních bankomatů jsou samozřejmě také zdarma, z těch cizích v ČR a zemích EU si vyberete za 25 Kč. Pokud budete vybírat v zemi mimo EU, zaplatíte navíc 100 Kč, což není skvělé, ale ani strašné.

Moneta: běžný účet Tom

Moneta disponuje z bank zahrnutých do srovnání bank druhou nejhustší sítí bankomatů. Má jich 642. Proto by se jí dal odpustit poplatek 20 Kč za výběr z cizích bankomatů. Cestovatele zajisté potěší výběry ze všech bankomatů v zahraničí zdarma a pro vyznavače moderních technologií bude zase pozitivem možnost platit pomocí Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay. Dalším benefitem, na který Moneta láká je partnerská síť bene+, která je formou cashbacku a zároveň něčím na způsob slevového portálu.

Tom pro vás není dobrou volbou, pokud požadujete více než jednu kartu k účtu. Není to možné. S klidným vědomím můžu doporučit internet i mobil banking, které mají nejen pěkný design, ale jsou i velmi praktické. Pozitivní zkušenost mám i s telefonickou podporou, kde pracují mimořádně milí a zkušení lidé. Připravte se ale, že na spojení s operátorem si počkáte 5 až 20 minut.

ČSOB: běžný účet Plus konto

ČSOB si bohužel klade podmínky, za kterých je vedení účtu zdarma. Nic neplatíte, pokud je vám pod 26 let, jste na mateřské, či rodičovské, nebo splníte obratovou podmínku 10 000 Kč měsíčně. Zdarma jsou dvě karty. Pro vás a pro partnera. ČSOB má nejvíce bankomatů ze všech bank v ČR. Je jich více než tisíc. Je tedy pochopitelné, že výběr z cizích bankomatů je zpoplatněn, ale 40 korun je dost. Nepotěší vás asi výběr z bankomatu v cizině za 100 Kč.

Pokud si vkládáte na účet hotovost, bude se vám hodit, že je to zdarma jak na pobočce, tak i prostřednictvím vkladomatu. Stejně jako Moneta, i ČSOB poskytuje slevy a speciální akce pro klienty, v rámci tzv. Světa odměn. Další pochvalu si ČSOB zaslouží za smartbanking v telefonu a zmodernizované internetové bankovnictví, obě možnosti fungují skvěle.

Vstupní bonus k běžnému účtu

Pokud se přeci jen nemůžete rozhodnou, nebo váháte mezi dvěma bankami, mám pro vás, něco, co by mohlo pomoci. V dnešní době je díky kodexu mobility pro klienty změna banky velmi jednoduchá a tak banky dělají, co mohou, aby si klienty takzvaně „přetahovaly“. Peníze bez práce? Velká část bank vám dá bonus při přechodu, ať už ve formě peněz nebo dárků. Vybrala jsem pro vás nejzajímavější nabídky:

  • 1000 Kč vám nabídne za založení účtu Moneta, pokud následující měsíc 5x zaplatíte kartou
  • 500 Kč získáte, pokud si založíte Plus konto u ČSOB
  • 500 Kč nabízí i Air Bank, stačí během července založit běžný účet a zároveň jej do 31. srpna spárovat s mobilní aplikací My Air.
  • 300 Kč vám přinese založení účtu v Equa bank a zaplacení kartou. Dalším dárkem, který Equa bank nabízí je tzv. E-lufťák, což je nafukovací pytel na válení, který můžete dostat k otevření účtu při použití promo kódu LETO19.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Investice a spoření