7 Tipů: Jaké příznaky má koronavirus? | VímVíc.cz

7 Tipů: Jaké má koronavirus příznaky?

Koronavirus, nová hrozba, která se z čínské provincie Chu-pej rozšířila po celém světě. Strach z možného onemocnění stále sílí a společně s ním, roste i panika a bezpečnostní opatření. V České republice se potvrdily případy nákazy koronavirem, občané se tak musí přizpůsobit nouzovému stavu České republiky.

Koronavirus

Co je koronavirus?

Nový typ koronaviru vyvolává onemocnění respiračního a trávicího traktu u lidí, ale i zvířat. Jeho příznaky jsou podobné běžnému nachlazení, odlišovat se může vážnějšími respiračními syndromy. Většina známých koronavirů koluje mezi zvířaty (ptáci, savci). Koronaviry byly objeveny již v 60. letech a existuje jich celá řada. Koronaviry rodu Alpha a Beta infikují pouze savce. Gamma a Delta infikují jak savce, tak ale i ptáky. Typ koronaviru, který se objevil u lidí je právě z rodu Alpha a Beta.

Pacient nula?

Zdroj původního nakažení u člověka dosud není znám. Pravděpodobný je přenos ze zvířete na člověka. Odhaduje se, že nový typ viru pochází z tržnice ve Wu-chanu, na kterém si můžete pořídit zvíře jak mrtvé, tak ale i živé. Tudíž se předpokládá, že zodpovědný zdroj nákazy pochází z čínské provincie Chu-pej, v níž se nachází centrum nákazy, desetimilionové město Wu-chan.

Teorií, kdo byl původním šiřitelem koronaviru stále přibývá. Někteří se domnívají, že mohlo jít o sedmdesátníka, který se na již zmiňovaném trhu ve městě Wu-chan vůbec nepohyboval. Podle šéfky jednotky intenzivní péče v nemocnici Ťin-jin-tchan (ve městě Wu-chan) tento pacient prodělal mozkovou mrtvici a pravděpodobně se nakazil doma, což je podle jejích informací blízko trhu, který je považován za zdroj epidemie.

Přenos koronaviru

Vzhledem k tomu, že se jedná o respirační virus, tak k přenosu dochází primárně kontaktem s infikovanou osobou. Respirační onemocnění se šíří prostřednictvím kapének do bezprostředního okolí. Přenos je možný při mluvení s nakaženou osobou, při kašlání, kýchání. Zvýšené riziko přenosu a šíření koronaviru sebou nese také cestování.

Koronavirus

Příznaky a symptomy koronaviru COVID-19

Inkubační doba nového koronaviru se odhaduje mezi 1 týdnem až 14 dny. Aktuální informace nicméně není stoprocentně potvrzena, a tak se může individuálně měnit. První případy onemocnění byly hlášeny ve Wu-chanu na konci prosince roku 2019. Onemocnění se vyskytlo u lidí, kteří pracovali nebo navštívili trh, kde byly prodávány živé ryb, mořské plody, kuřata, netopýři, svišti, ptáci apod. Na počátku měsíce března bylo nakažených více než 83 000.

Aktuální mapa zobrazující šíření koronaviru

Průběh onemocnění COVID-19

U většiny pacientů, kterým se pozitivně potvrdila nákaza koronavirem, probíhá mírný průběh onemocnění a uzdraví se sami v domácím prostředí. Jejich průběh není natolik vážný, aby museli být hospitalizováni v nemocnici.

Nicméně, není vyloučené, že virus zaviní i závažnější průběh během onemocnění. Proto je důležité, aby všichni potencionální pacienti racionálně zvážili svůj zdravotní stav, popřípadě byli v telefonickém kontaktu se svým obvodním lékařem.

Jak se zachovat, když onemocníte koronavirem?

Jestliže jste byli v oblasti, kterou postihl novým COVID-19 nebo jste byli ve styku s osobou, která je nakažená koronavirem a vám se tak během následujících 14 dnů projeví kašel, dušnost nebo horečka epidemiologové doporučují:

  1. Zůstat doma - nechodit do práce a čerpat třeba sick day.
  2. Ihned volat zdravotní linku - uvést příznaky, předat svůj kontakt a říct svoji cestovatelskou historii.
  3. Nechoďte do nemocnice ani k lékaři. Mohli byste tím nakazit i ostatní. V případě, že musíte lékaře nezbytně navštívit, nejdříve si s ním domluvte schůzku tak, abyste v ordinaci nepotkali jiné pacienty.

Bezplatná celostátní infolinka v souvislosti s koronavirem - 1212

Tip: Nechcete zbytečně riskovat? Objednejte si léky online na Pilullka.cz. Uplatněte na objednávku Pilulka.cz slevový kód a nakupte se slevou.

1: Horečka

Běžně se koronavirus na první pohled nepozná. Nemoc začíná stejně jako běžné nachlazení nebo chřipka. Pacientovi se špatně dýchá, přidává se rýma, bolesti hlavy a pak i horečka. Právě vysoká horečka se odlišuje od běžného nachlazení. Lékaři doporučují si právě v období šíření koronaviru hlídat při nachlazení teplotu. Při horečce vyšší než 38 stupňů byste měli telefonicky kontaktovat svého lékaře. Poté se zachovat podle jeho pokynů a co nejvíce se vyhýbat možnému kontaktu s dalšími lidmi, aby nedocházelo k většímu šíření. V případě nutnosti můžeme čerpat sick day.

2: Kašel

Koronavirus, jako respirační onemocnění, rychle napadá také dýchací cesty. Pacientovi se hůře dýchá a nakažení se prokazuje kašlem. Jestliže máte kašel, není třeba hned panikařit. V České republice se každoročně v zimním období vyskytuje chřipková epidemie. Proto lékaři doporučují postupovat racionálně a v souladu s jejich pokyny.

3: Dýchací potíže

Dýchací potíže jsou jedním z příznaků, které jsou na první pohled zjevné. K nakažení prostřednictvím kýchnutí a podobně, může jednoduše dojít například v MHD nebo na veřejnosti, kde se vyskytuje na jednom místě větší množství lidí.

4: Bolest svalů

Na základě bolesti svalů se koronavir stoprocentně nepozná. Nicméně bolest svalů doprovází jak běžné nachlazení, tak i chřipku. Tento příznak je ve většině případů podceňován.

5: Únava

Silná únava doprovází v dnešní době skoro každého. Únava je úzce spojena jak s vysokými horečkami, kašlem i dýchacími potížemi. Jestliže budete nakaženi běžnou chřipkou, silná únava vám léčbu nezlehčí.

6: Trávicí potíže

Lékaři podle několika testů zjistili výskyt koronaviru v trávicím traktu i moči pacientů. Virus se podle lékařů přesouvá krví k orgánům a mnohé z nich může poškodit. Jeho přítomnost v moči také znamená, že se dostane do kanalizace, což může vést k dalšímu šíření.

7: Zánět plic

Zánět plic se vyskytuje až u těch závažnějších případů. Možnost, že se nakazíte koronavirem, který bude doprovázen i silnějšími příznaky může dojít v případě, že budete pařit do rizikové skupiny populace. Mezi ohrožené skupiny patří především senioři, dětské skupiny a chronicky nemocní nebo osoby s oslabenou imunitou.

7 Tipů: Jaké má koronavirus příznaky? II.

Jak předejít nákaze koronavirem?

Chraňte sebe i své okolí před možnou nákazou koronaviru tím, že budete dodržovat přísná hygienická pravidla. Vyhýbejte se nemocným lidem, kteří především kašlou nebo kýchají. Jestliže kašlete nebo kýcháte, přikryjte si ústa a nos kapesníkem. Nepoužívejte pro zakrytí ani ruce ani rukáv. Použitý kapesník ihned vyhoďte do uzavřeného koše a umyjte si ruce mýdlem a teplou vodou.

Mějte zakrytý obličej - minimálně pusu a nos. K tomu slouží roušky a respirátory. Dnes je bohužel ve stávající situaci nedostatek roušek, natož respirátorů. Ochránit vás v určitém měřítku může i podomácku ušitá rouška.

Nesahejte si nemytýma rukama do obličeje - očí, nosu ani pusy. Pravidelné mytí rukou doplňte i desinfekcí na bázi alkoholu, a to především při manipulaci s jídlem, potravinami, po použití toalety nebo po dotyku s povrchy na veřejných místech. Vyhýbejte se kontaktu s lidmi a dodržujte i bezpečnou vzdálenost minimálně jednoho metru.

Dalším, velmi účinným, nástrojem v boji proti koronaviru je uzavření školských zařízení, kdy děti zůstávají doma a většina jejich rodičů také na tzv. ošetřovném.

Léčba koronaviru

Vyhnout se koronaviru můžete už teď a to předběžnou prevencí. Mezi tu patří častá a pečlivá hygiena. Časté mytí rukou, a to zejména při přímém kontaktu s nakaženou osobou. Vyhnout se možnému kontaktu s lidmi, kteří mají akutní respirační problémy. Dodržovat zásady bezpečné manipulace a kontaktu s divokými, hospodářskými i domácími zvířaty.

Lidé, kteří mají akutní respirační problémy by měli dodržovat dostatečnou vzdálenost od jiných osob, krýt si ústa a nos kapesníkem. Pokud není možné si umýt ruce mýdlem, doporučuje se mít u sebe dezinfekční gel.

Aktuálně lékaři zkoušejí k léčbě dostupná antivirotika a jiné experimentální léky. Nicméně není dostupná žádná očkovací látka proti nakažení koronavirem. Žádná specifická léčba proti koronaviru není dosud známá ani není doporučená. Léčba je vždy individuální a vychází z konkrétních potřeb každého pacienta. K podpůrné léčbě se využívají běžně dostupné léky, některé případy COVID-19 se podařilo úspěšně vyléčit.

Mýty o koronaviru

Panika, která v posledních dnech zachvátila české občany s sebou přináší i mýty o koronaviru. Nejrůznější zdroje uvádí, že lék na koronavirus je již dávno znám, anebo citují návody na zaručenou léčbu. Přitom většina z nich byla už dávno vyvrácena.

Tvrzení, že virus lze vyléčit antibiotiky nebo léky na trávení není pravda. Světová organizace WHO varuje, že předepisování antibiotik je zbytečné. Takové léky jsou určeny proti chorobám, které jsou bakteriálního charakteru. COVID-19 je způsobeným virem. Proti virům nezabírají ani antibiotika, ani léky na trávení.

Koronavirus nebo chřipka: Co je nebezpečnější?

Po informační vlně ohledně šíření a možnému nebezpečí, které sebou nese nový koronavirus, se část populace ohradila proti novinářům. Jejich hlavním argumentem je, že opomíjí statistiky chřipky a její možné dopady.

Koronavirus i chřipka jsou viry, které se přenáší z člověka na člověka a mohou způsobit podobné příznaky. I přes to jsou oba viry od sebe odlišné, tudíž se i chovají jinak. O koronaviru jsou stále jen omezené údaje. Vzhledem k současné politické situaci v Číně nejsme schopni rozeznat pravdivost publikovaných informací. Nicméně i přes to lékaři odhadují, že nový typ viru je stejně přenosný jako vir SARS a jiné pandemické chřipky.

Podle statistik každoročně zemře na následky spojené s chřipkou až na dva tisíce lidí. Během chřipkové epidemie dokonce dva a půl tisíce. Případy, kdy pacienti zemřeli po onemocnění chřipkou, je důležité upozornit, že se neumírá bezprostředně na chřipku, ale na komplikace, které ji doprovází.

Málo zdůrazňovaný rozdíl mezi koronavirem a chřipkou je po prvním vyléčení. U většiny chřipkových onemocnění má člověk po vyléčení imunitu a s velkou pravděpodobností se po šest až dvanáct měsíců opět nenakazí. Koronavirem se můžete ovšem nakazit ihned po úplném vyléčení a průběh onemocnění může být o to dramatičtější.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Úspěch v kariéře Cestování a dovolená