Jak napsat motivační dopis a životopis a postoupit v kariéře | VímVíc.cz

Jak napsat motivační dopis a životopis a postoupit v kariéře vzhůru

01. 12. 2017

Pokud hledáte novou práci, tak vypracování kvalitního životopisu a motivačního (průvodního) dopisu je základem všeho. Jak napsat životopis a motivační dopis tak, abyste se odlišili, ale hlavně - abyste uspěli?

Motivační dopis - kariéra

Jak napsat strukturovaný životopis

Jak napsat životopis? Životopis a také motivační dopis jsou základem všeho a měli byste si na nich dát opravdu záležet. Základní věcí, které do životopisu patří jsou kontaktní údaje, přehled o praxi ( kdy vždy vybírejte pro každou pozici pouze tu relevantní praxi), informace o vzdělání (základem je hlavně dokončené vzdělání, ale pro zajímavost můžete napsat i kolik semestrů jste například studovali na VŠ, pokud jste ji nedokončili. Dále do strukturovaného životopisu patří jazykové znalosti, informace o řidičském průkazu, certifikáty, počítačové dovednosti a také zdravotní omezení.

Dejte si na vašem životopise skutečně záležet.

Pár tipů na životopis

  • Méně je více, základem je stručnost a výstižnost
  • Rozsah by měl být 1 až 2 strany
  • Vypisujte pouze relevantní nebo zajímavá zaměstnání
  • Pište pouze pravdu, zaměstnavatel si vše může ověřit

Životopis vzor

Každý životopis může být jiný. Pryč jsou také doby, kdy byl vzorový životopis nudným vypsáním zkušeností. V současné době se každý snaží zaujmout. Nic se ovšem nemá přehánět a životopis musí mít samozřejmě určitou podobu, která by se neměla výrazně měnit. Zaujmout ovšem můžete například tím, že si vložíte do strukturovaného životopisu fotku. Vždy ale pamatujte na to, že fotka musí být profilová, ne se slunečními brýlemi, ne z pláže, ne z pařby. O tom, jak koncipovat strukturovaný životopis jsme vás informovali již dříve. Pokud vám ale tipy na napsání strukturovaného životopisu stále nestačí, můžete se také podívat přímo na životopis nové doby.

Vylepšete svůj strukturovaný životopis fotkou anebo grafickými rozdělovači.

Životopis a praxe

To, co každého personalistu a zaměstnavatele ve vašem životopisu samozřejmě zajímá nejvíce, je vaše dosavadní praxe. Nejlepší je, když vypíšete zaměstnavatele do strukturovaného životopisu tak, že ten aktuální bude jako první a postupně budete dále popisovat i minulé zaměstnavatele. Každý by měl mít svůj vlastní řádek a vy byste do něj měli napsat, od kdy do kdy jste danou pozici zastávali a jaká byla vaše konkrétní náplň práce/pozice. Můžete také tučně v životopisu zvýraznit ty firmy, které jsou pro vás nějak zásadní, jsou velmi známé nebo zajímavé.

Nový životopis na každou pracovní nabídku?

Pokud chcete odpovídat na různé nabídky práce, vždy dané nabídce musíte přizpůsobit i váš strukturovaný životopis. A to hlavně v případě, pokud se od sebe jednotlivé nabídky velmi liší pracovní náplní. Podle toho musíte uzpůsobit i vaše pracovní zkušenosti. Tedy některé v jedné nabídce zmíníte, jelikož jsou relevantní, v druhé nabídce nikoli a naopak. Rozdíl může být také v jazyce, pokud nektěré firmy požadují životopis v angličtině.

Nyní se pojďme podívat na několik tipů na to, jak napsat průvodní dopis.

Průvodní dopis vzor

Jak napsat průvodní dopis? Průvodním neboli motivačním dopisem můžete ukázat, že máte jednoduše hodnotné odlišnosti. Nebojte se zmínit, co se vám povedlo, proč se o práci ucházíte a proč si myslíte, že jste ideálním kandidátem. A pamatujte, že ani délka průvodního dopisu se nemá přehánět, neboť personalisté jich denně čtou obrovské množství.

Zamyslete se nad tím, proč by firma měla zaměstnat zrovna vás.

Pár tipů, jak napsat průvodní dopis

  • Pozor na překlepy
  • Vyhněte se klišé
  • Na každou pracovní nabídku posílejte nový motivační dopis
  • Vyberte ze své praxe pouze ty nejdůležitější informace. Co se vám podařilo?

Hledám práci

Pokud si stále dokola říkáte hledám práci, a máte napsaný jak strukturovaný životopis, tak i průvodní dopis, stačí se už jenom porozhlédnout po té nevhodnější pracovní nabídce. Pamatujte, že nezaměstnanec v České republice dosahuje historického minima, a tak si zkuste vyjednat co možná nejlepší podmínky. Ideální práci můžete najít zrovna například u nás na VímVíc. Podívejte se na aktuální nabídky práce a přihlaste se o svoji novou radostnější kariéru.

Chcete podat výpověď? Podívejte se na to, jak na tom při podání výpovědi bude vaše odstupné.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Úspěch v kariéře