Česká pošta: Jaké má zisky a hodnocení zaměstnanců? | VímVíc.cz

Česká pošta: Jaké má zisky a hodnocení zaměstnanců?

22. 04. 2018

Kdy naposled jste poslali dopis nebo pohled? Většina lidí hodně dávno. Česká pošta tak vydělává v dlouhodobém srovnání čím dál méně. Podívejte se, jaký je zisk pošty, jaké výsledky hospodaření ukazuje výsledovka a také na to, jak firmu Česká pošta hodnotí její zaměstnanci.

Česká pošta zisky

Podle výsledků Česká pošta stále vydělává, ovšem ne příliš mnoho. Celkově totiž České poště klesl zisk o 48 %. Ve výsledovce účetní závěrky Česká pošta vyšla s výslednou částkou 110 milionů korun. Důvodů tohoto výsledku je ovšem několik. V první řadě je to skutečnost, že Česká pošta dostala minulý rok nižší příspěvek od státu, který se používá na základní služby. Ten byl nižší dokonce až o 100 milionů. Kompenzace tedy klesly ze 600 milionů korun na 500 milionů korun. Dalším důvodem je fakt, že Česká pošta přidávala svým zaměstnancům, ale samozřejmě (a bohužel) také čím dál menší poptávka po poštovních službách.

V roce 2017 měla Česká pošta o polovinu nižší zisky než v roce 2016.

Odměny pro zaměstnance

Odměny pro zaměstnance byly, jak už bylo řečeno v předchozím odstavci, dalším důvodem toho, proč měla a má Česká pošta nižší zisky. Svým zaměstnancům totiž přidávala nejen na platech, ale také právě na odměnách. Na tom ale není nic překvapivého, protože pokud se chce Česká pošta udržet mezi dobrými zaměstnavateli, musí své zaměstnance stále motivovat. V dnešní době nízké nezaměstnanosti, kdy firmy bojují o každého jedince, totiž zaměstnanci mohou jít jinam. Co se týče částky, tak na vyšší mzdy a odměny uvolnila Česká pošta dokonce 400 milionů korun. A to se ve výsledném zúčtování zisků nutně projeví.

Česká pošta uvolnila na vyšší mzdy pro svoje zaměstnance 400 milionů korun.

Výplata mimořádných odměn se týkala tarifních zaměstnanců a bylo tak učinění v návaznosti na přímé nařízení vlády k úhradě nákladů za univerzální služby a to za léta 2013 a 2014. Celková částka byla 200 milionů korun ze všech 3 200 poboček České pošty. Zajímavostí je také fakt, že Česká pošta je státní podnik. V tuto chvíli je odvolán bývalý ředitel České pošty Martin Elkán a je vypsáno výběrové řízení na nového generalního ředitele. Martin Elkán odešel na výzvu ministerstva vnitra v únoru roku 2018, v úřadu byl od roku 2014.

Česká pošta v tuto chvíli hledá nového generálního ředitele.

Služby Česká pošta

Česká pošta se snaží být dlouhodobě tradičním důvěryhodným poskytovatelem služeb a to hlavně v oblasti zprostředkování informací, zboží, plateb a to tradiční fyzickou, ale také elektronickou formou.

Jaké konkrétní služby Česká pošta nabízí?

  • Doručování psaní a balíků - a to jak v rámci České republiky, tak do zahraničí
  • Platební a finanční služby
  • Reklamní a tiskové služby
  • Online služby
  • Služby eGovernment - CashPoint, ověřování listin a podpisů atd.
  • Ceritifkační autorita PostSignum - kvalifikované, komerční nebo interní certifikáty
  • Prodej a e-shop - e-shop, zboží na poštách, dobíjení mobilních telefonů, dálniční známky, kolky
  • Tisk a kompletace zásilek
  • Celní řízení
  • Filatelie a PostFila
  • Cashové služby - přeprava a zpracování hotovosti a cenin

Sledování zásilek

Díky službě Česká pošta online můžete také například kontrolovat sledování zásilky. Pro rychlé vyhledávání a sledování zásilky stačí zadat číslo nebo čísla daných zásilek. A hledat a sledovat můžete až 20 zásilek najednou. Důležité je pouze zadat všechna jejich podací čísla ve správném formátu a samozřejmě je také od sebe oddělit čátkou. Můžete se navíc také zaregistrujete, můžete mít mezi svými sledovánými zásilkami skvělý přehled a navíc získáte detailní přístup k historii všech vašich zásilek od České pošty.

Česká pošta umožňuje také sledování zásilek online.

Mezinárodní zásilky Česká pošta

České poště pomáhá k většímu zisku například větší výnos z různých balíkových a hlavně mezinárodních zásilek. Dále zisky příznivě ovlivňují například zpracování hotovosti, ale také různá úsporná opatření, která se týkají provozních nákladů České pošty. V praxi to znamená například telefonování přes speciální internetový protokol. Poslední neméně důležitým ziskem jsou také výnosy z obstaravatelské činnosti.

Česká pošta přešla na několik úsporných opatření. Nikoliv ovšem, co se týče mezd zaměstnanců.

Česká pošta kariéra

Na jakých místech můžete hledat volné pracovní nabídky?

  • Logistika
  • Provoz a služby
  • Obchod a marketing
  • IT řešení a servis
  • Ostatní profese

Česká pošta v tuto chvíli zaměstnává ve svých 3 200 podnicích více jak 30 000 lidí a nejhledanější pracovní místa jsou samozřejmě doručovatelé, řidiči, pracovníci přepážek, a také doručovatelé reklamních letáků (roznos letáků je oblíbená brigáda mnoha mladých studentů, například na středních školách. Zájemci se mohou dále hlásit také na mechanika, manažera nebo třeba obchodníka.

Nejhledanější pracovní místa jsou samozřejmě doručovatelé, řidiči, pracovníci přepážek, a také doručovatelé reklamních letáků.

Česká pošta recenze

Důležité je také celkové hodnocení firmy. Jak hodnotí firmu Česká pošta samotní zaměstnanci? V tuto chvíli má pošta 94 recenzí a výsledné hodnocení jsou 3,0 hvězdičky z 5. Hodnocení firem velmi pomáhá jak potenciálním uchazečům, tak samotným firmám, které mohou díky hodnocení pracovat například na negativní zpětné vazbě a díky tomu svůj podnik a celkovou reputaci stále zlepšovat. Pro zajímavost přidáváme pár pozitivních hodnocení firmy Česká pošta:

Pracovní doba, jediná práce, která vážně utíká, pohyb.
Zajímavá a různorodá práce, benefity, kompletní oblečení, příspěvek na obuv, dovolenou, na pojištění.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Uvnitř firem a kanceláří