Ztrácí vaše práce smysl? X problémů a jak se s nimi vyrovnat | VímVíc.cz

Ztrácí vaše práce smysl? X problémů a jak se s nimi vyrovnat

28. 01. 2018

Každý z nás má někdy pocit, že tak trochu uvízl na mělčině. Jak se vyrovnat s velkými změnami anebo naopak s tím, když máte pocit, že se vaše kariéra nikam nevyvíjí? Podívejte se na hlavní problémy a jak je překonat.

Ztrácí vaše práce smysl? X problémů a jak se s nimi vyrovnat

Cítíte se v práci znuděně

Nezáleží příliš na tom, na kolik svoji práci milujete, kolik hodin denně pracujete nebo jak velký seznam úkolů vám leží zrovna na stole. Je úplně normální, že čas od času přijde situace, kdy se možná budete cítit podcenění, demotivovaní, nestimulovaní a přistihnete se, že pouze čekáte na to, až skončí pracovní den. Jsme jen lidi, ne hrdinové z Marvelovek. Problém ovšem může tkvět v čemkoli. Možná vám váš šéf už nedává tolik zajímavé úkoly. Možná chybu děláte vy, protože zajímavým úkolům nejdete naproti. Anebo jste se ocitli v nové roli, která není tolik vzrušující, jak jste čekali.

Je možné, že nejdete výzvám v práci naproti.

Ať už se ovšem jedná o cokoli, nuda je poměrně flexibilní. Nemusíte čekat na místě, dokud nepřejde. Zkuste se svého šéfa zeptat na další, jiné projekty, na kterých byste mohli pracovat. Zkuste se učit od ostatních týmů, navštěvujte přednášky z oborů, které vás zajímají, jezděte na konference a zkoušejte online kurzy, které se týkají vaší práce. A nebo zkoušejte cokoli nového, protože na změnu práce není nikdy pozdě.

Co dělat s pocitem celkové nespokojenosti

Pokud jste nespokojení a nešťastní, jedná se už o trochu horší situaci, než je pocit nudy. Jaký je ovšem důvod toho všeho? Lidé se mění a pravděpodobné také je, že se budou měnit jejich názory a priority. Není na tom nic špatného. Problém ale může být i to, že shazujeme vinu své pracovní nespokojenosti na ostatní. Zkuste se na to zaměřit a zjistit, co dělá nešťastným vás. Možná potřebujete změnu práce, možná to ale chce jen promluvit se šéfem ohledně množství práce, které vám dává a s kolegy, aby na vás nemluvili zrovna, když se velmi soustředíte. Řešení totiž může být mnohem jednodušší, než se na první pohled zdá.

Je těžké vyrovnat se s chvílemi, kdy se cítíte nešťastní, neúspěšní a postrádáte pocit pracovního naplnění.

Jak bojovat s nespokojeností?

  • Neshazujte vinu na ostatní
  • Zjistěte, proč jste nešťastní
  • Promluvte s kolegy
  • Promluvte se šéfem
  • Pochybujete o své kariéře

    Je velmi nepravděpodobné, abyste byli celý život na jedné pracovní pozici, a cítili se stále šťastní. Netrestejte se tedy za to, že najednou nevíte, co se sebou a pochybujete skoro o všem. Pravdou ale, že je to naprosto legitimní pocit. Možná to, co chcete v životě dělat, nebudete vědět ani v 60, ale i to je v pořádku. Dobrá zpráva je, že nikdy není pozdě na změnu. A ať už to zrovna pro vás znamená cokoli.

    Na změnu oboru nebo přímo zaměstnání není nikdy pozdě.

    Jestliže chcete změnit zaměstnání, podívejte se na vzor životopisu a také na aktuální nabídky práce. Pokud vás něco zaujme, neváhejte. Chybějící znalosti si také můžete doplnit tak, že absolvujete některé online kurzy. Můžete se podívat na různé kurzy podle toho, co vás zajímá nebo podle toho, jakou schopnost nebo znalost byste si chtěli osvojit.

    Musíte se vyrovnat s velkou změnou

    Zatěžkávací zkouškou je rozhodně i to, kdy se v práci musíte vyrovnat s větší změnou. Může se to týkat stěhování do nového města kvůli práci, změny pozice směrem dolů, povýšení nebo třeba změny vašeho oblíbeného šéfa. Přestože se na změny, jako jsou tyto v podstatě nedá připravit, pamatujte jednoduše na to, že se to kdykoliv může stát. Není potřeba se ovšem neustále strachovat. Jen mít na paměti, že mnoho věcí se v životě mění z vteřiny na vteřinu. Je dobré umět se odreagovat a tzv. vypnout. Někomu pomůže četba, poslech hudby, sledování Marvelovek nebo sport. Frustrace a smutek nikdy netrvá věčně, takže se ničeho nebojte.

    Změny jsou přirozenou součástí pracovního života.

    Občasný neúspěch a nespokojenost v práci je normální

    Každý má někdy špatnou náladu a třeba i pocit, že vlastně neví, proč vlastně danou práci vůbec dělá. Důležité je v tuhle chvíli dát si trochu oraz a zamyslet se nad tím, co nám práce přináší pozitivního. Pokud ovšem dojdete k tomu, že jste celkově více nespokojení než spokojení, možná by s tím chtělo něco dělat. Třeba vás zaujme nějaká nabídka práce a můžete se také podívat na hodnocení zaměstnavatelů.

    článek je uzamčen
    Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
    nebo

    Témata:

    Úspěch v kariéře