Dovolená: Po jaké době mám nárok na dovolenou? | VímVíc.cz

Dovolená: Po jaké době mám nárok na dovolenou ?

15. 03. 2017

Nastoupili jste do nové práce a zajímá vás, za jak dlouho budete mít nárok na dovolenou? Chcete vědět, kolik dovolené si můžete vybrat a jak je to s dovolenou a svátky?

Dovolená: Po jaké době mám nárok na dovolenou a jak se počítá?

Kdy mi vznikne nárok na dovolenou, aneb je možná dovolená ve zkušební době?

Dovolená, jakožto plánovaná nepřítomnost v práci, musí být zaměstnavatelem předem schválená. Jestliže jste právě nastoupili do nové práce a jste tedy ve zkušební době, není příliš zvykem, abyste si hned brali dovolenou. Pokud se jedná o nějaký výjimečný důvod, je možné zkusit se se zaměstnavatelem dohodnout, protože v tuto chvíli záleží pouze na něm, zda vám dovolenou schválí i přesto, že ještě nemáte dostatečný počet odpracovaných dnů.

Dovolená ve zkušební době není obvyklá. Vše ale záleží na dohodě.

Pokud ale nemáte příliš pádný důvod brát si dovolenou před tím, než vám na ni vůbec vznikl nárok, není příliš vhodné o ni žádat. V nové práci byste se měli spíše v prvních měsících osvědčit a ukázat svou spolehlivost, co se týče docházky do práce.

Plánujete jet na dovolenou k moři? Přečtěte si, kam se nejčastěji jezdí za mořem v létě a kam v zimě.

Jak dlouhou dovolenou si můžu vzít?

Běžný nárok na dovolenou jsou čtyři týdny. Jelikož se ale dovolená vyměřuje na základě odpracovaných dnů, musíte myslet na to, že nárok na dovolenou vám vznikne, až když odpracujete určité množství dní. Také je třeba pamatovat na to, že v zaměstnání vzniká určitá nerovnováha mezi odpracovanými hodinami a odpracovanými dny.

Pamatujte: Za různý počet odpracovaných hodin může být započítán stejný počet dní.

Pozor na dlouhé a krátké směny

Dejte si pozor na jednu věc. V současné době neodpovídá dovolená počtu odpracovaných hodin zaměstnance, ale počtu odpracovaných dní. V praxi to tedy znamená, že jste mohli být v práci 12 hodin a váš kolega pouze hodin 6, ale oběma se vám započítává jeden den strávený v práci.

Kdy může hrozit krácení i přes nárok na dovolenou?

Krácení dovolené se nemusíte příliš bát, protože by pro vás bylo aktuální pouze v případě, že jste pro neschopnost zameškali 100 a více dní v jeden kalendářní rok. V tomto případě má zaměstnavatel právo, zkrátit vám nárok na dovolenou. Jestliže jste ale v práci již více než jeden rok, zaměstnavatel vám sice může nárok na dovolenou zkrátit, ale nesmí jej zkrátit více než pod dva týdny.

Pracujete u svého nynějšího zaměstnavatele více jak rok? Pak tento zaměstnavatel nemá právo zkrátit vám dovolenou pod dva týdny.

Učitelé a "dlouhá" dovolená

S učiteli a dalšími pedagogickými pracovníky se pojí předsudky o jejich dlouhé dovolené. Je pravda, že pedagogičtí pracovníci mají nárok na osmitýdenní dovolenou, ale zřídkakdy ji mohou vybrat jindy než o prázdninách. Učitelé totiž nemají přílišnou volnost ve výběru dovolené, jelikož je na nich závislý přímý chod školského zařízení.

Přečtěte si také, jaký průměrný plat mají učitelé v České republice.

Jak je to s dovolenou a svátky?

Jestliže máte dovolenou, během které je i státní svátek, nezapočítává se tento svátek do dovolené. Proto si mnoho lidí bere dovolenou tehdy, když se objeví státní svátek. Mají delší dovolenou, a přitom se jim například jeden den (státní svátek) z dovolené neodečetl. Mají tedy den dovolené navíc.

Na druhé straně může nastat situace, že právě ve svátek budete muset pracovat. Pokud se tak stane, přečtěte si článek o tom, na co máte za práci ve svátek nárok.

Státní svátky se do dovolené nezapočítávají. Proto si mnoho lidí bere dovolenou právě kolem období státních svátků.

Hledáte novou práci? Podívejte se na aktuální nabídky práce.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Práva a povinnosti zaměstnanců