3 otázky, kterými si získáte personalistu | VímVíc.cz

3 otázky, kterými si získáte personalistu na pohovoru

06. 04. 2018

Chystáte se na pohovor a jste z toho trochu ve stresu? Bojíte se, na co se vás personalista bude ptát? A co když trochu otočíte role a zeptáte se na něco také vy jeho?

Otázky na pohovoru

Prohození rolí

Ať jdete na první pohovor v životě anebo už jste jich pár vystřídali a tak nějak víte, jak to na pohovoru chodí, vždy je co se přiučit. Jak udělat co možná nejlepší dojem? Personalista se na konci pohovoru zeptá, jestli máte nějaké otázky a mnoho lidí má tendenci z pohovoru co nejrychleji "utéct". Přitom stačí položit jednoduché tři otázky, které vašemu tazateli ukáží, že máte o práci skutečně zájem.

Správnými otázkami si můžete personalistu získat na svoji stranu.

Nesnažte se položit tazateli jakoukoli otázku, aby neměl pocit, že ho spíše kontrolujete. Zkuste vymyslet takovou otázku, kterou ukážete svůj upřímný zájem o danou firmu. A pokud nic nevymyslíte? Můžete se inspirovat našimi třemi otázkami.

Hledáte novou práci? Prozkoumejte volné pracovní nabídky.

Jaké otázky tedy pokládat?

Zkuste si zapamatovat některou z těchto otázek, abyste dali najevo, že váš zájem o pracovní pozici není jen hraný.

Můžu nějak pomoci splnit některý z cílů společnosti?

Tato otázka se dá použít spíše při networkingu. To znamená, že pokud se třeba budete nacházet na společné události firmy, u které byste se chtěli ucházet o pracovní místo, využijte všechny příležitosti k tomu, abyste navázali kontakt. Až se vám to podaří budete si spolu povídat o tom, jaké cíle společnost má a o tom, jaké schopnosti můžete nabídnout vy, vzpomeňte si na tuto otázku. Třeba bude následovat rovnou pozvání ke spolupráci.

Navazujte kontakty a ptejte se také na firemní kulturu.

Jakou zkušenost máte s vaším současným nebo bývalým zaměstnavatelem? Ohodnoťte jej v hodnocení firem.

Můžu se zeptat na konkrétní informace ohledně...

Ať už se vaše zmatení týká čehokoliv, vždy je lepší zeptat se přímo, než dělat, že všemu rozumíte a potom udělat něco špatně. Ptejte se ale ovšem jen v případech, kdy odpověď na otázku skutečně neznáte. Nezahlcujte personalistu zbytečnými dotazy jen proto, že si myslíte, že ocení zájem. Podívejte se také na další články, které vám mohou pomoci zvládnout pohovor lépe.

Jaká výzva je zrovna před vámi?

Můžete se ptát na starou dobrou klasiku, jako:,,Co se očekává od člověka v mé pozici za prvních 30 dnů," nebo ,,Jaká je zde možnost osobního růstu". Jsou to stálice, které se stále drží a nejsou populární pro nic za nic. Pokud ale chcete také tak trochu vyjít z "učebnicových" příkladů, zkuste se zeptat jinak. A nezapomeňte - cílem je vždy hlavně udělat co možná nejlepší dojem. Takže pokud si nebudete vědět rady s otázkami na konci, ale celkově pohovor probíhal dobře, nijak se nepřepínejte. Ať naopak zbytečně moc netlačíte na pilu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní pohovor