Smlouva o půjčce: Jak ji napsat? | VímVíc.cz

Smlouva o půjčce: Jak ji napsat co nejlépe?

04. 05. 2018

Každý člověk aspoň jednou v životě zažil situaci, že někomu půjčil pár stovek, a dotyčný peníze nevrátil, ani nedal najevo, že se k tomu chystá. V takových situacích by pomohla smlouva o půjčce. Snadno ji zvládnete napsat sami. Nebojte se využít smlouvu o půjčce i mezi kamarády. Jak říká známé přísloví: Pořádek dělá přátele. Smlouva Vám může pomoci si udržet přátele i zapůjčenou finanční hotovost.

Smlouva o půjčce i mezi kamarády

Co je psáno, to je dáno - smlouva vše jistí

Když za námi přijde kamarád, známý nebo někdo z rodiny, že potřebuje půjčit peníze nebo něco jiného, většinou nás ani nenapadne po něm chtít nějaké záruky, jakou smlouva o půjčce je. Člověku to připadá jako trapný projev nedůvěry. Na to, že jsme si nenechali pootevřená zadní vrátka, začneme myslet až ve chvíli, kdy se nám naše peníze nebo půjčená věc nevracejí. Zákon sice uznává i ústní domluvu, ale v konečném důsledku to bude slovo proti slovu. Pokud máme v ruce papír, na kterém je černé na bílém napsáno, co a za jakých podmínek jsme půjčili, argumenty jsou na naší straně. Fyzicky existující smlouva o půjčce peněz má i psychologický efekt. Člověk, který si od nás něco půjčil, ví, že to můžeme jednoduše prokázat. I u mikropůjčky musíte podepsat smlouvu.

Pokud někomu něco půjčujeme, měli bychom o tom mít písemný záznam – smlouvu o půjčce. V případě, že by došlo k problémům s vracením, poslouží nám jako záruka.

Co má obsahovat smlouva o půjčce

Když vás nejlepší kamarád požádá o půjčku peněz, neměli byste se ostýchat požádat jej o sepsání smlouvy. Naopak, pokud je to opravdu dobrý kamarád, bude pro to mít pochopení. Smlouva o zápůjčce není nijak složitá a záleží jen na vás, jakou jí dáte formu, pokud dodržíte určité náležitosti. Ve smlouvě by mělo být uvedeno:

  • Jméno a osobní údaje obou dvou zúčastněných stran s informací kdo komu půjčuje
  • Co je předmětem výpůjčky, v jakém množství, stavu a další specifikace
  • Jaká bude případná odměna / cena za půjčení
  • Datum do kdy a způsob, jakým má být výpůjčka vrácena
  • Co se stane v situaci, když vydržitel věc nebo peníze nevrátí podle sjednaných podmínek – tento bod je velmi důležitý, protože to je v podstatě vaše páka a motivace pro toho, kdo si od vás něco půjčuje, danou věc nebo peníze vrátit, obvykle se uvádějí úrokové sazby
  • Datum, místo a podpisy (podpisy nemusí být ověřené, nicméně se to doporučuje, ověření jednoho podpisu na místech státní správy Czech Point, která poskytuje i Česká pošta, stojí 30 korun
Smlouva o půjčce peněz je velmi jednoduchá a nemá závazně určenou formu. Stačí jen, když dodržíte všechny náležitosti a ideálně necháte ověřit podpisy.

Notář je dražší, ale ušetří spoustu starostí

V případě, že si na sepsání smlouvy sami netroufnete nebo si chcete ušetřit starosti, v případě problémů, návštěva notáře se určitě vyplatí. Notář totiž přidá ke smlouvě tzv. doložku vykonavatelnosti. Ta vám zajistí, že pokud by člověk, kterému jste něco půjčili, peníze nesplatil nebo danou věc nevrátil podle dohodnutých podmínek, stává se z nedodržení smlouvy pravomocné vykonavatelné rozhodnutí (v tomto případě exekuční titul). Nebudete muset podstoupit zdlouhavé a nákladné tahanice u soudu, ale rovnou budete moci podat návrh na nařízení exekuce.

Pokud se chceš někoho zbavit, tak mu půjč peníze.

Částku, kterou zaplatíte notáři, určují pevně stanovené tarify, které se odvíjejí od hodnoty půjčované věci nebo výše půjčované finanční částky. Pokud půjčka nepřesáhne 100 000 korun, odměna notáři z ní bude činit 2 % (minimálně však 1000 Kč). Z milionu zaplatíte 0,6 %, což je 6000 korun. O něco levněji vás vyjde advokát, který ale nezajistí doložku vykonavatelnosti.

Pokud si necháte napsat smlouvu o půjčce u notáře, automaticky k němu bude doložka vykonavatelnosti. Pokud nedostanete své peníze zpět, můžete požádat o exekuci, aniž byste se museli soudit.

Úrokové sazby

Když půjčíte kamarádovi jednorázově určitou částku, třeba aby mohl například uhradit poplatek za daně z příjmu, na který zrovna nemá peníze, úrok po něm s největší pravděpodobností nechcete. Patří k dobrým zvykům, že kamarád peníze vrátí a přidá k tomu pozvání na večeři nebo lahev kvalitního vína. Pokud se úrokové sazby sjednávají, řídí se takzvanými dobrými mravy. Obecně platí, že úroky by neměli přesáhnout výši zapůjčené částky a dlužník může zaplatit maximálně dvojnásobek půjčeného obnosu.

Jiná situace ale nastává, pokud se celá věc dostane k soudu. V této chvíli se začíná uplatňovat zákonem stanovený úrok z prodlení, což je úrok z úroku. Jejich výši stanovuje Česká národní banka v podobě repo sazby.

U nižších částek a při půjčkám rodině či přátelům se úrokové sazby obvykle neuplatňují. Pokud ano, neměly by přesáhnout výši půjčeného obnosu.

Než dojde na soud

Dostali jste se do situace, kdy se půjčka stále nevrací a vaše upomínky zůstávají bez odpovědi? V tu chvíli je na čase přizvat advokáta. Ten musí poslat předžalobní výzvu. Pokud by totiž došlo k soudu, předžalobní výzva vám zajistí, že nebudete platit soudní výlohy a náklady na řízení. Velmi často se stává, že oficiální dopis dlužníka natolik vyděsí, že své peníze dostanete rychle zpátky nebo se dotyčný snaží domluvit na smírném řešení. Advokáti se shodují, že nemá příliš smysl se soudit o částky nižší než 5000 korun. Soudní poplatek za klasickou žalobu činní 1000 korun a náklady na soudní řízení platí strana, která soud prohrála.

Důležité pojmy v oblasti půjček a financí

Zápůjčka (dříve půjčka) – může a nemusí být úplatná (úrokové sazby), peněžitá

Zapůjčitel (dříve věřitel)

Vydržitel (dříve dlužník)

Splatnost – pokud ve smlouvě není uvedena, je nutné smlouvu vypovědět (výpovědní lhůta je stanovena zákonem na 6 týdnů)

Splátky – pokud se zápůjčka nevrací najednou ale ve splátkách, má zapůjčitel právo od smlouvy od smlouvy odstoupit

Smlouva o zapůjčení věci

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo