Brigády pro nezletilé děti: Mohou pracovat a jak? | VímVíc.cz

Brigády pro nezletilé děti: Mohou pracovat a jak?

13. 07. 2018
hledáte brigádu možnosti a podmínky Brigády pro nezletilé

Brigáda pro nezletilé: Podmínky

Mladiství mají v dnešní době velký výběr jak a kde pracovat. Jejich možnost přivýdělku ovšem provází několik podmínek brigád pro nezletilé. V první řadě pamatujte na to, že brigády pro nezletilé je možné vykonávat až od 16 let. Současně také musíte mít ukončenou základní školní docházku. Dále nezletilí nemohou vykonávat práci přesčas a jejich týdenní pracovní doba musí být maximálně 30 hodin a denní maximálně 6 hodin. Dále mají nezletilí nárok na přestávku po 4,5 hodinách směny a pozor - zaměstnavatel po nich nemá právo vyžadovat hmotnou zodpovědnost. To znamená, že nezletilí například nemohou vykonávat práci na pokladně.

Nabídka brigád

Shrnutí podmínek brigád pro nezletilé

  • práce až od 15 let
  • žádné přesčasy
  • max 30 hodin týdně a 6 hodin denně
  • noční max 1 hodina navazující na předchozí směnu
  • přestávka na jídlo po 4,5 hodinách
  • absence hmotné zodpovědnosti na straně nezletilého pracovníka
Co je lepší? Kapesné od rodičů anebo vlastní peníze?

Roznos letáků nebo práce v supermarketech

Nezletilí mohou vykonávat několik druhů brigád. Poměrně nenáročná a oblíbená práce je například roznos letáků. Nejen, že se člověk pohybuje na čerstvém vzduchu, ale současně má také pohyb. Pozor ale na nabízenou odměnu, která je obvykle úkolová, tedy za daný roznos. Někdy bývá odměna nepoměrně nízká k výkonu práce a proto si předem spočítejte, kolik peněz bude čistá mzda za hodinu. Poptávka je také po pomocných brigádnících v supermarketech, která zároveň často patří také mezi nejlépe placené brigády. Hlídejte si pracovní nabídky třeba na firemní stránce Lidl nebo Billa.

Výpomoc v kuchyni anebo sběr ovoce

Jak sehnat brigádu? Další možností práce pro nezletilé je například občasná výpomoc. Může to být téměř kdekoli, ale nejčastější nabídky jsou v administrativě, cestovních ruchu (recepční), anebo v pohostinství. Tehdy se jedná zejména o výpomoc v kuchyni anebo při roznosu jídel jako servír/ka. Podívejte se například na pracovní nabídky firmy McDonald’s nebo KFC. Některé komunikativní typy mohou ocenit také například práci v callcentru. Vždy je důležité také pamatovat na to, že se vždy mohou takové zkušenosti velmi hodit do životopisu a posléze vám mohou pomoci k ještě lepší práci.

Podívejte se také na to, jak vypadá vzor životopisu.

Nezletilí mohou najít pestrou nabídku různých pomocných brigád.

Tip: Jako odměnu za práci si mohou brigádníci dopřát třeba kuře z KFC. Těžce vydělané peníze jim ušetří KFC kupóny, které snižují cenu objednávky.

Práce pro mladší 15 let

Děti mladší 15 let nemohou legálně podepsat žádnou pracovní smlouvu. Mohou se ale domluvit s rodiči na zvýšeném kapesném při větším vykonáváním domácích prací. Další cestou může být také pomoc u rodičů ve firmě nebo v práci s něčím, co dělají rodiče jako práci na doma. Pozor! Od 15 let samozřejmě na podepsání pracovní smlouvy trvejte, jinak peníze také nemusíte vidět.

Jaké jsou platové podmínky?

Platové podmínky u brigád pro mladistvé se liší. Roznosy letáků jsou většinou odměňovány za úkol, v průměru by si ale studenti touto brigádou měli vydělat kolem 70-80 Kč za hodinu. Při výpomoci v administrativě by se mělo jednat o plat kolem 90-110 Kč na hodinu a při práci v rychlém občerstvení se jedná o odměnu přibližně 100 Kč za hodinu. Rozhodně se ale vyplatí nepočítat jako mladiství s větší mzdou, než 100 Kč.

Jako mladiství se vyplatí počítat se mzdou kolem 70-90 Kč za hodinu.

Jak sehnat brigádu?

Chcete si přivydělat a nevíte kde? Sledujte pravidelně aktuální nabídky práce na VímVíc.cz a další servery inzerující krátkodobé nebo i dlouhodobé brigády a práce. Jestli se nepoštěstí, pamatujte hlavně také na to, že okolí může vědět víc než vy. A tak se ptejte, zda někdo neví o brigádě, kterou mohou vykonávat i nezletilí.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy