Výpis z rejstříku trestů: Jak si jej zařídit? | VímVíc.cz

Výpis z rejstříku trestů: Jak si jej zařídit?

27. 11. 2019

Chce po vás zaměstnavatel výpis z rejstříku trestů nebo ho potřebujete pro vyřízení určitých záležitostí (například žádost o české občanství)? Nevíte, kde výpis z trestního rejstříku sehnat a co si vzít s sebou? Podívejte se na to, kolik výpis trestního rejstříku stojí a kde a jak si jej zařídit.

Výpis z rejstříku trestů

Jak si zařídit výpis z trestního rejstříku?

Pokud si potřebujete zařídit výpis z rejstříku trestů pro jakékoliv účely, základní možností je navštívit pobočku České pošty a v ní kontaktní místo CzechPoint. Podívejte se také přímo na článek výpis z trestního rejstříku na poště.

„Czech POINT – aby obíhala data, ne občan“.

Výpis z trestního rejstříku: Jak dlouho trvá vystavení?

Na zařízení trestního rejstříku není potřeba vyčleňovat si mnoho času. Zpravidla stačí najít nejbližší kontaktní místo CzechPointu (přepážky na mnohých provozovnách České pošty) a samotné vyřízení poté trvá 5 - 10 minut. Také nezapomeňte na to, že by výpis trestního rejstříku přiložený k životopisu neměl být starší než 3 měsíce, proto pokud máte výpis z rejstříku trestů starší, je potřeba si zařídit nový.

Výpis rejstříku trestů by neměl být starší než 3 měsíce.

Výpis z rejstříku trestů cena a co s sebou

Pro vyřízení výpisu z rejstříku trestů je potřeba s sebou přinést:

  • Doklad totožnosti,
  • vdané ženy musí doložit rodný list (nebo jiný doklad pro kontrolu příjmení),
  • peníze (cena za první stranu je 100 Kč a za každou další stranu 40 Kč).
Cena výpisu z trestního rejstříku je většinou 100 Kč.

Výpis z rejstříku trestů online a zdarma

Nejnovější možností je získat výpis z trestního rejstříku online na Portálu veřejné správy www.gov.cz. Tato varianta se stala všeobecně přijímanou také kvůli nařízení z EU, které přikazuje českým úřadům brát elektronickou komunikaci stejně jako tu papírovou. Uživatel tak může během několika minut obdržet v příloze datovou zprávu s výpisem z trestního rejstříku.

Výpis z rejstříku trestů: Proč ho firma chce?

Pro firmu je jednoduše důležité mít takového zaměstnance, který je trestně bezúhonný. Pokud by totiž zaměstnala člověka, který má zápis v rejstříku trestů, může mít v budoucnu velké problémy. Stále je ale zaměstnavatel povinen zdůvodnit, proč výpis z trestního rejstříku požaduje. Příliš na zdůvodnění ovšem netrvejte. Pokud to uděláte, můžete se stát, že vás firma jednoduše vyškrtne ze seznamu vhodných kandidátů. Výpis z rejstříku trestů nepotřebují pouze zaměstnavatelé. Sám žadatel o výpis jej může potřebovat třeba pro žádost o české občanství či jiné úřední úkony.

Kde sehnat výpis z trestního rejstříku? Na poště.

Jak už bylo řečeno výše, výpis z rejstříku trestů můžete sehnat na poště. Stačí přijít v otevírací dobu a poté si počkat až přijdete na řadu u pobočky Czech Pointu. Jestli se bojíte velkých front, nechoďte kolem 16 - 17 hodiny, kdy většině lidí končí pracovní doba. Podívejte se také na článek výpis trestního rejstříku na poště.

Budu zaměstnán, i když mám zápis v TR?

Někteří lidé se ptají, zda budou pro firmy vhodnými kandidáty i přesto, že mají záznam v trestním rejstříku. Pravdou ovšem samozřejmě bohužel je, že pro naprostou většinu zaměstnavatelů je to důvod k vašemu nezaměstnání. A nezáleží ani na tom, na jakou pozici se hlásíte. I „obyčejnější” nekvalifikovaná pozice i pozice manažera vyžaduje bezúhonnost.

Trestní rejstřík online

Poměrně zajímavou alternativou je také výpis z rejstříku trestů online. Trestní rejstřík online lze tak získat kdykoliv, kdekoliv a ještě k tomu zdarma. Tuto službu najdete na kontaktních stránkách veřejné správy a to v aplikaci CzechPOINT@home. Stačí se přihlásit a poté obdržíte výpis z rejstříku trestů v podobě datové zprávy. Je v tom malý zádrhel, a to ten, že uživatel, který si chce vyřídit takto trestní rejstřík online, musí mít zřízenou datovou schránku. Tu mají ze zákona podnikatelské subjekty a orgány veřejné moci, ale zařídit si ji může každý.

Jak si zařídit datovou schránku?

Jak už jsme zmínili, datová schránka je automaticky zákonem zřízena osobám, které jsou zapsány v obchodním rejstříku. Pokud se vás to netýká, můžete si ji nechat zdarma založit. Nejjednodušší cesta je opět kontaktní místo Czech POINT, případně můžete zažádat i:

  • Osobně – Vyplněnou žádost předáte na podatelnu Ministerstva vnitra.
  • Poštou – Vyplněnou žádost s úředně ověřeným podpisem pošlete na adresu Ministerstva vnitra.
  • Elektronickou poštou – Můžete poslat na posta@mvcr.cz elektronicky vyplněnou žádost podepsanou zaručeným elektronickým podpisem, který je založen na kvalifikovaném certifikátu vydaném akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb.

Pokud půjdete cestou nejmenšího odporu a vypravíte se na Czech POINT, nepotřebujete s sebou nic než občanský průkaz. Žádost bude pravděpodobně vyřízena na místě a vy si odnesete domů potvrzení o zřízení datové schránky spolu s jejím identifikátorem. Přístupové údaje budou podle vašeho přání zaslány buď na vaši kontaktní adresu, nebo generovány tzv. virtuální obálkou a zaslány na váš e-mail.

Původní heslo je potřeba zaměnit při prvním přihlášení. Dále se doporučuje heslo měnit každých 90 dní a pokud to tak nechcete, musíte si v nastavení datové schránky nastavit neomezenou platnosti hesla.

A v případě že práce, o kterou se teď ucházíte, neklapne, podívejte se na další aktuální nabídky práce. Třeba najdete nějakou, která bude ještě zajímavější!

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Pracovní právo