Podpora v nezaměstnanosti 2018 | VímVíc.cz

Podpora v nezaměstnanosti 2018

14. 02. 2018

Při ztrátě zaměstnání přichází na řadu podpora v nezaměstnanosti. Jaká je její výše pro rok 2018, kdo na ni má nárok, jak se o ni žádá a kolik je možné si přivydělat k podpoře v nezaměstnanosti?

Tento článek zde zůstane pro případné porovnání. Aktuální článek pro rok 2022 na téma podpora v nezaměstnanosti a přihlášení na úřad práce je k nalezení na následujícím odkazu.

Podpora v nezaměstnanosti 2019

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti 2018

S podporou v nezaměstnanosti to ovšem není tak jednoduché. Musíte totiž splnit určitá pravidla na to, abyste měli na podporu v nezaměstnanosti nárok. Kdo má na podporu v nezaměstnanosti nárok?

  • ten, kdo je dlouhodobě bez práce
  • a zároveň ale práci aktivně hledá
  • v předchozích dvou letech odváděl zdravotní pojištění

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti pro rok 2018 se vyplácí pět měsíců u žadatele, kterému je do 50 let, osm měsíců u žadatele v rozmezí 50 - 55 let a jedenáct měsíců u žadatele nad 55 let. V průběhu se ale také mění výše podpory v nezaměstnanosti. První dva měsíce je podpora 65 % z průměrného měsíčního výdělku, další dva měsíce je to 50 % a zbývající měsíce už 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku. Tento systém nutí jedince, hledat si zaměstnání a nespoléhat se pouze na podporu v nezaměstnanosti.

Výše podpory se v rámci měsíců mění.

Výše podpory v nezaměstnanosti 2018

Maximální podpora v nezaměstnanosti je 0,58 násobek průměrné mzdy. Konkrétně průměrné mzdy v národním hospodářství, a to za první až třetí čtvrtletí předcházejícího kalendářního roku, ve kterém byla žádost o podporu podána. Průměrná mzda v tomto období v roce 2017, byla 28 761 Kč. Maximální výše podpory v nezaměstnanosti 2018 tak může být 16 682 Kč.

Přečtěte si také, jaký je průměrný plat v České republice.

Výše podpory v nezaměstnanosti

Pokud chcete vypočítat přesnou podporu v nezaměstnanosti, musíte zadat věk, výši čisté mzdy a odstupného do kalkulačky. Z toho se poté vypočítá procentuální podíl, který bude člověk pobírat v určitých obdobích. Pomůže vám například kalkulačka podpory v nezaměstnanosti na webu penize.cz.

V roce 2018 je maximální částka 16 682 Kč

Ještě více peněz na podpoře při rekvalifikaci

Pokud se ovšem budete rekvalifikovat, procentní sazba při rekvalifikace je 60 % průměrného čistého výdělku. Maximální výše podpory při rekvalifikaci je 0,65 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství, tedy v roce 2018 to může být až 18 695 Kč. Pokud jste ovšem na rekvalifikaci nastoupili už v roce 2017, tak může být podpora 17 550 Kč za měsíc.

Při rekvalifikaci může být podpora v nezaměstnanosti až 18 695 Kč.

Rekvalifikační kurzy

Pokud chcete pobírat vyšší podporu nebo se snažíte rekvalifikovat, nejjednodušší je, najít si rekvalifikační kurzy. Vybrat si můžete jakýkoliv rekvalifikační kurz, o který máte zájem, pokud si jej chcete platit sami. Můžete ovšem také požádat o proplacení rekvalifikace od úřadu práce. V tom případě ale budou vhodnost a efektivnost daného rekvalifikačního kurzu pro vás posuzovat úředníci úřadu práce. Proto, pokud chcete rekvalifikaci proplatit, vybírejte si pečlivě nejen podle toho, v čem se chcete zlepšit, ale také podle toho, co je v daném městě, regionu, potřeba. Možná umíte péct krásné dorty a zákusky ale v okolí není pro další cukrárnu místo. Úředníci by vám tedy proplacení cukrářského kurzu schválit nemuseli. Více si přečtěte v článku rekvalifikace 2018.

Kdo nemá na podporu v nezaměstnanosti nárok?

Další “překážky” k pobírání podpory v nezaměstnanosti jsou také:

  • pobírání starobního důchodu
  • dávky nemocenského pojištění
  • pobírání mateřské
  • ošetřovné
  • hrubé porušení práce v posledním půl roce
  • pokud je člověk zaměstnaný
  • anebo pobírá podporu při rekvalifikaci
  • Podívejte se, do jaké platové třídy spadáte a pročtěte si také platové tabulky.

    Kde žádat o podporu v nezaměstnanosti 2018

    Jakmile vám skončí výpovědní lhůta, zajděte na úřad práce v místě vašeho trvalého bydliště a vyplňte formuláře Žádost o zprostředkování zaměstnání. Díky tomu, že se budete ucházet o práci, můžete poté při splnění dalších podmínek (viz výše) žádat o podporu v nezaměstnanosti. Jestliže žádost o zprostředkování nepodáte, nemůžete o podporu v nezaměstnanosti 2018 žádat.

    Nárok na odstupné

    S výší podpory souvisí také odstupné. Podporu v nezaměstnanosti totiž dostanete až tehdy, až vyčerpáte odstupné. Odstupné a podporu totiž není možní pobírat současně. Úředník se tedy bude ptát na to, jak dlouho trval váš poslední pracovní poměr, jaký byl váš plat a také na to, jestli jste dostali odstupné. Pokud jste odstupné dostali, podporu v nezaměstnanosti začnete pobírat až tehdy, co vyčerpáte odstupné od zaměstnavatele. Samozřejmě bude odstupné rozpočítáno na několik měsíců podle vašeho dosavadního platu. Není možné utratit odstupné za týden a přijít žádat o podporu. V praxi to znamená, že pokud jste dali výpověď v lednu s měsíčním odstupným, začnete pobírat podporu v nezaměstnanosti od března.

    Hledáte práci? Podívejte se na VímVíc na nabídky práce.

    článek je uzamčen
    Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
    nebo

    Témata:

    Pracovní právo