Neplacené volno se prodraží | VímVíc.cz

Neplacené volno se prodraží

29. 03. 2018

Potřebujete se uvolnit z práce, ale dovolená už vám žádná nezbývá? Můžete využít neplacené volno, to se vám ale značně prodraží.

Neplacené volno

S neplaceným volnem musí souhlasit zaměstnavatel

Neplacené volno si nemůžete vzít jen tak a ani zaměstnavatel vám ho nemá právo nařídit. Pokud tedy nad takovou variantou volna uvažujete, je nutná dohoda. V případě, že potřebujete nutně uvolnit z práce a dovolenou už nemáte, podejte zaměstnavateli žádost o neplacené volno. Pokud zaměstnavatel žádost zamítne, nemůžete neplacené volno čerpat. Výjimkou však je náhradní volno, které si můžete vzít například na vlastní svatbu nebo účast při porodu vašeho dítěte.

Zdravotní pojištění se platit musí

Ve chvíli, kdy si berete neplacené volno, zaměstnavatel za vás neodvádí v takových dnech zdravotní ani sociální pojištění. Stejně tak v dnech čerpání neplaceného volna neodvádíte žádnou daň z příjmu fyzických osob.

Pokud se ale budeme bavit o zdravotním pojištění, to musí být zaplaceno vždy, například i tehdy, když je člověk bez práce. Pokud tedy čerpáte neplacené volno, pak musíte za všechny dny zdravotní pojištění doplatit. O zaplacení pojistného se v tomto případě stará zaměstnavatel a vypočítaná částka vám je tak navíc stržena ze mzdy.

Neplacené volno je v tomto ohledu tedy poměrně nevýhodné. Nejen že čistá mzda za měsíc, kdy jste neplacené volno čerpali, bude značně nižší než normálně, ale ještě z ní bude odečtena příslušná částka za zdravotní pojištění.

Neplaceným volnem přicházíte nejen o část platu, ale navíc musíte zaplatit zdravotní pojištění.

Sociální pojištění se v době neplaceného volna doplácet nemusí, počítejte ovšem s tím, že pokud čerpáte takový druh dovolené, nemáte v té době nárok na nemocenskou.

Neplacené volno při rodičovské dovolené

Neplacené volno také často zvažují maminky na rodičovské dovolené. Některé by si totiž mateřskou rády prodloužily, to lze právě pomocí neplaceného volna. Rodičovský příspěvek, který žena na mateřské dovolené pobírá, činí celkem 220 000 Kč. Nikde ovšem není psáno, že se musí vyčerpat během tří let. Pokud žena chce, může si dobu čerpání příspěvku nastavit třeba jen na dva roky. Pokud by pak z nějakého důvodu nemohla nastoupit zpět do práce (například kvůli nepřijetí dítěte do mateřské školy), může situaci řešit žádostí o neplacené volno po rodičovské dovolené.

Neplacené volno je častou prosbou u maminek s malými dětmi po řádné rodičovské dovolené.

Neplacené volno z pohledu zaměstnavatele

Ačkoliv někteří zaměstnavatelé vám na uhrazení zdravotního pojištění v době neplaceného volna přispějí, jiní chtějí, abyste celou částku zaplatili vy. Zaměstnavatel pak s vámi musí uzavřít dohodu, ve které uvede, že celou částku zdravotního pojištění (13,5 %) za dobu čerpání neplaceného volna uhradíte vy jakožto zaměstnanec.

V nějakých firmách vám na zdravotní pojištění v době neplaceného volna zaměstnavatel přispěje.

Stejně tak ne pro každého zaměstnavatele je neplacené volno samozřejmostí. Někde to může být skutečně problém, a kromě zákonem daných situací vám neplacené volno neumožní. Jinde si lze neplaceným volnem zase lehce prodloužit klasickou dovolenou.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy