Nejspolehlivější předpověď počasí v 21. století | VímVíc.cz

Nejspolehlivější předpověď počasí v 21. století | Radary a aplikace

20. 09. 2019

Večer si chystáte oblečení na ráno, kdy Vás čeká velmi důležitý pracovní pohovor nebo jen připravujete svým dětem oblečení na první školní den a odhadujete , zda bude ráno pršet nebo svítit sluníčko, zda bude ráno přízemní mrazík nebo se ještě ukáže babí léto, zda bude foukat nebo bude bezvětří. V 21. století nemusíte počasí hádat, existují pomocníčci, kteří Vám s předpovědí počasí pomohou.

Předpověď počasí - předpověď - počasí - nejspolehlivější předpověď počasí.

V našem dnešním článku Vám přineseme tipy na nejspolehlivější předpovědi počasí v České republice a jak s nimi pracovat. Doporučíme ty nejlepší webové stránky, podíváme se na dostupné mobilní aplikace a připomene pravidelné předpovědi počasí vysílané v televizi.

Český hydrometeorologický ústav

V České republice je počasí spravováno Českým hydrometeorologickým ústavem, zkráceně ČHMÚ.

Co všechno má ČHMÚ na starost?

  • správu čistoty ovzduší
  • správu hydrologie
  • správu jakosti vody
  • správu klimatologie
  • správu meteorologie

ČHMÚ je zřizovatelem a provozovatelem měřících stanic, odborně zpracovává výsledky pozorování, měření a monitorování, vytváří a zpracovává databáze, poskytuje předpovědi a výstrahy a provádí a koordinuje vědeckou a výzkumnou činnost.

Říkávalo se, že Norové mají ty nejpřesnější meteoradary a tím pádem i nejpřesnější počasí. To ale není úplně tak pravda. Norové používají globální model, který dokáže pokrýt s přesností plochu 10 - 15 km po celém světě. ČHMÚ vychází z modelu Aladin, který sice nedokáže pokrýt celou zeměkouli, ale v Evropě s přesností pokrývá plochu přibližně 2,5 km.

Aladin počasí

Předpověď počasí - předpověď - počasí - nejspolehlivější předpověď počasí.

Aladin počasí je aplikace na předpověď počasí, která je spravována ČHMÚ. Jedná se o jednu z nejlepších a nejpřesnějších předpovědí počasí na území ČR na následující 3 dny. Díky této aplikaci budete pravidelně a přesně informováni o srážkách, větru, tlaku, teplotě či vlhkosti na celém území České republiky. Aplikace Aladin dokáže zobrazit současně několik informací: teplotu, srážky, vítr, tlak a vlhkost.

Aladin je kompatibilní spolu s dalšími aplikacemi, které se věnují počasí na území České republiky: Meteor (Meteoradar ČHMÚ) a Sněhové zpravodajství.

Abyste získali informace z aplikace Aladin, budete potřebovat chytrý mobilní internet s neustálým připojením k internetu a musíte mít zapnutou GPS ve Vašem chytrém mobilním telefonu.

Meteopress

Největším konkurentem Českého hydrometeorologického ústavu je Meteopress, pro který pracuje asi nejznámější rosnička v České republice Dagmar Honsová. Dagmar Honsová je velmi často osočována, že podává nepravdivé informace o počasí a to právě pod záštitou Meteopressu. Dagmar Honsové je také vyčítáno, že nevystudovala meteorologii jako takovou. Studovala na České zemědělské univerzitě v Praze, meteorologie ji zaujala už během studia, proto se po dokončení rozhodla věnovat právě jí. Pracuje pro Meteopress, kde je hlasatelkou MeteoTV a podílí se na přípravě zpráv pro TV Nova

Jaký je rozdíl mezi ČHMÚ a Meteopressem

Největším rozdílem je fakt, že ČHMÚ patří do státního sektoru, naopak Meteopress patří do soukromého sektoru. To je i důvod, proč Dagmar Honsová pracuje v Meteopressu, není vystudovanou meteoroložkou, proto nemůže pracovat v ČHMÚ a studovaní meteorologové ji nemohou přijít na jméno. ČHMÚ je pod správou Ministerstva životního prostředí ČR, má svá pravidla, nařízení a kvóty. Meteopress má poměrně volnou ruku, kdy spolupracuje s firmami a médii. ČHMÚ směřuje více k faktům, Meteopress více ke každodennímu životu.

ČHMÚ má oficiální meteorologické stanice po celé České republice. Meteopress spolupracuje se sítí pozorovatelů po České republice, kteří mají vlastní stanice a do Meteopressu posílají každých 15 minut aktuální informace.

V tomto případě bychom dali přednost předpovědi počasí z ČHMÚ, ne předpovědím Meteopressu a paní Honsové.

In počasí

  • počasí Praha
  • počasí Brno
  • počasí Ostrava
  • počasí Plzeň
Počasí, předpověď počasí, počasí Praha, duha.

V České republice je také velmi oblíbená webová stránka in-pocasi.cz, která je spravována InMeteo s.r.o. In počasí poskytuje informace o počasí pro portály a denní tisk, připravuje televizní relace o počasí, předává informace o počasí cestovním kancelářím, sestavuje aktuální analýzy a grafy a vydává specializované předpovědi pro průmyslová odvětví.

Na In počasí je zajímavé, že spolupracují se zahraničními meteorologickými společnostmi pro Evropu a další země. Působí na trhu v České a Slovenské republice a také v Rakousku.

Dlouhodobá předpověď počasí

Accuweather

Pro dlouhodobé předpovědi navštěvujeme portál accuweather.com. Accuweather je také skvělým pomocníkem při cestován do zahraničíí, když například jedete na služební cestu nebo na dovolenou. Najdete zde celosvětové počasí s výhledem na 4 týdny do budoucna.

Radar počasí

Co se týká aktuální počasí, doporučujeme Meteoradar ČHMÚ, který měří s velkou přesností oblačnost a srážky. Na radaru vidíme, jakým směrem jdou mraky, jaká je aktuální oblačnost a jestli hrozí srážky nebo bouřky a jak budou silné. Na radaru vidíme, jak se počasí bude vyvíjet několik následujících hodin. Tyto radary bývají velmi přesné.

Mobilní aplikace na předpověď počasí

Velmi oblíbené jsou mobilní aplikace s předpovědmi počasí, které máte neustále po ruce. Stačí Vám jen připojení k internetu a povolená GPS lokalizace Vašeho zařízení a Váš telefon Vám podává aktuální informace o počasí. Níže Vám přikládáme seznam nejoblíbenějších mobilních aplikací v České republice.

  • AccuWeather počasí
  • ČHMÚ
  • ČHMÚ+
  • iRadar CZ+
  • Meteoradar
  • Počasí živě - předpověď
  • Předpověď počasí
  • Ventusky
  • Weather & Radar
  • Yr.no (norský meteorologický ústav)

Tip: Počasí nepřeje? Podpořte svou imunitu výrobky z e-shopu Lékárna.cz. Výhodnou cenu vám zajistí Lékárna.cz slevový kód.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Cestování a dovolená