Ministerstvo financí plánuje zrušit superhrubou mzdu | VímVíc.cz

Ministerstvo financí plánuje zrušit superhrubou mzdu

11. 02. 2018

Ministerstvo financí chce od ledna roku 2019 zrušit superhrubou mzdu. Co vlastně superhrubá mzda je, jak bude změna vypadat a jaké další novinky ministerstvo na tento termín připravuje? To vše se dočtete v tomto článku.

Ministerstvo financí plánuje zrušit superhrubou mzdu

Zrušení superhrubé mzdy?

Ministerstvo financí poslalo k připomínkovému řízení návrh zákona, který ruší superhrubou mzdu. Tato změna by se týkala fyzických osob, jelikož právě pro tento případ byla zavedena. Náhradou za superhrubou mzdu by mělo být 19% zdanění příjmů fyzických osob, které činilo doposud 15 %.

S návrhem na tento zákon přišla vládnoucí strana v demisi ANO, v čele s Andrejem Babišem. Již v tuto chvíli se potýká s kritikou, a to nejen od opoziční strany ODS, která považuje nový zákon za marketingový tah.

Podívejte se, do jaké patříte platové třídy a platové tabulky.

Superhrubou mzdu má nahradit 19% zdanění příjmů fyzických osob.

Superhrubá mzda

Pojem superhrubá mzda se zařadil mezi druhy mezd v roce 2008. Jedná se o hrubou mzdu zaměstnance navýšenou o pojistné placené zaměstnavatelem. Tato hodnota je využívána pro výpočet zálohy na daň z příjmů fyzických osob.

Superhrubá mzda je hrubá mzda zvýšená o pojistné placené zaměstnavatele.

Další změny

Kromě zrušení superhrubé mzdy se mluví i o dalších plánovaných změnách. Jednou z nich je i zavedení spotřební daně ze zahřívaných tabákových výrobků. Jedná se například o tzv. iQOS výrobky, které fungují na principu pouze zahřívání tabáku místo jeho spalování. Ministerstvo financí tento krok odůvodňuje pomocí aktuální úpravy zákona o spotřebních daních z klasických tabákových výrobků.

Dalším návrhem je zrušení opatření z minulého roku, které získala Česká televize a Český rozhlas. Aktuálně mohou tyto dvě veřejnoprávní společnosti uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží či služby ve stejném rozsahu, jako komerční televizní a rozhlasové stanice. Podle Ministerstva financí je toto opatření neslučitelné s právy EU, a proto je třeba ho zrušit.

Ministerstvo financí má mimo jiné zájem o zavedení spotřební daně ze zahřívacích tabákových výrobků.
článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy