Jaký je plat učitelů v České republice? | VímVíc.cz

Jaký je plat učitelů v České republice?

05. 06. 2017

Plat učitelů je v ČR poměrně velké téma. Kolik peněz berou učitelé a kteří berou nejvíce? V jakých předmětech učitelé chybí a co by se mělo v učitelství z hlediska platů do budoucna změnit?

Jaký je plat učitelů v České republice?

Problematika učitelství

V současné době mají učitelé v České republice poměrně složitou pozici. Musí mít vysokoškolský titul, praxi, obsáhlé znalosti, pevné nervy, a výsledný plat přitom často neodpovídá náročnosti jejich poslání. Proto by platy učitelů, jakožto státních zaměstnanců, měly do budoucna projít výraznou reformou, pokud si chce české školství kvalitní učitele nadále udržet.

Kvalitní a cílevědomí učitelé často odchází učit do zahraničí.

Kolik peněz mají učitelé?

U učitelů samozřejmě velmi záleží na tom, kde daný vyučující působí. Učitel klasické mateřské školy bude mít méně peněz než učitel mateřské školy zaměřené na dvojjazyčnou výuku. Vyšší platy už mají učitelé na střední škole, kteří si přijdou průměrně na 21 150 Kč, nebo učitelé vysokoškolští. Stále ale platí, že učitelé mají u nás velmi podprůměrné platy v porovnání s tím, jak náročnou činnost provádí a jaké musí mít znalosti.

Hrubý plat učitele je nižší, než ostatních vysokoškoláků

Pokud by vás zajímalo, jak si stojí průměrný učitelský plat v porovnání s ostatními vysokoškoláky, připravte se na tvrdou realitu. V průměru je totiž plat vysokoškolsky vzdělaného učitele o 17 % nižší než platy ostatních vysokoškoláků.

Chybí učitelé informatiky, jazyků nebo jiných odborných předmětů

Problém současného školství je také například to, že chybí mnoho učitelů jazyků, IT, matematiky nebo jiných odborných předmětů. Není to ale žádným překvapením, neboť tito lidé si jsou schopni najít zaměstnání za mnohem lepší peníze, než jaké jim nabízí školské povolání. Bohužel se tedy do školství příliš nehrnou.

Platy učitelů? Do budoucna stoupající tendence

Platy učitelů by se měly stále zvedat a například odbory požadují, aby se každý rok, zvedl plat učitelů nejméně o 15 %. V roce 2020 by tedy podle tohoto předpokladu mělo dojít ke zvýšení až na 46 000 Kč.

Odbory si představují jako nástupní plat učitelů 40 000 Kč. Můžeme ale jenom spekulovat o tom, zda se takové přání do budoucna naplní.

Změny a reformy

Školství se v tomto roce budou týkat celkem výrazné změny. Předškolní vzdělávání se dočká větší finanční podpory, zároveň bude povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Základní školy budou od září na prvním stupni mít také plavání s proplácenou cestou do bazénů. Na středních školách s maturitními obory a bez talentové zkoušky bude zavedena jednotná maturitní zkouška a učitelé všech škol by se také měli dočkat zvýšení platů. Nyní tedy musíme vyčkat už jen na to, až budou změny ve školství aktuální.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

Platy a platové třídy