Jak napsat strukturovaný životopis? Oslňte schopnostmi | VímVíc.cz

Jak napsat strukturovaný životopis? Oslňte schopnostmi

20. 04. 2017

V dnešní době už se bez životopisu prakticky neobejdete. Je strukturovaný životopis lepší, než klasický životopis? A co vlastně znamená strukturovaný životopis?

Změna zaměstnání prospěje čas od času každému z nás | strukturovaný životopis

Rozdíl mezi strukturovaným a klasickým životopisem

Všichni se jistě shodneme na tom, že kvalitní životopis je základem úspěchu celého výběrového řízení. Ať už hledáte vzor životopisu zdarma či návod, jak správně životopis napsat, jste na správné adrese.

Strukturovaný profesní životopis je požadován hlavně proto, že je přehledný, stručný, jasný a uspořádaný logicky na různé části. V dnešní době strukturovaný životopis chce většina personalistů. Klasický životopis na rozdíl od toho dovolí uchazeči, aby ukázal více svoji kreativitu a slovní zásobu. Je psán jako souvislý text bez většího rozdělení jednotlivých částí a dnes už je považován spíše za nemoderní typ životopisu, který se již příliš nevyužívá.

Jak na kvalitní strukturovaný životopis?

Strukturovaný životopis, nazývaný také profesní životopis, je třeba rozdělit na jednotlivé části. Vždy začněte tím, že sepíšete svoje osobní údaje, vzdělání, profesní zkušenosti, pokud pracujete například v IT, je vhodné zvolit celou jednu sekci právě pro soupis vašich znalosti v oblasti IT, jazykové znalosti, průkazy (řidičský, potravinářský, atd.) a vlastnosti, zájmy a další znalosti.

Tipy pro kvalitní strukturovaný životopis

Až všechny tyto důležité sekce sepíšete, můžete jako poslední ještě přidat například vaše profesní cíle, navštívené země (pokud například žádáte o práci v cestovní kanceláři nebo redakci, která píše cestovatelské blogy), atd. Jednoduše vždy se snažte povahu životopisu přizpůsobit dané pozici. A pamatujte: Strukturovaný profesní životopis by měl být také hlavně stručný, jinak se může stát to, že si ho personalista ani nepřečte. Velice populární formou strukturovaného životopisu je sociální síť LinkedIn, kde má mnoho lidí své profily sloužící jako jejich profesní vizitka. HR a nábor zaměstnanců tak funguje live na sociální síti. Zároveň platí, že LinkedIn používají spíše více kvalifikovaní pracovníci. Pokud pošlete "vymazlený" profil na LinkedInu společně s výborným motivačním dopisem, tak zvyšujete svoji šanci k přijetí. Když se někdo hlásí na technickou či obchodní pozici a pošla ušmudlaný a strohý strukturovaný dopis ve Wordu, tak bude mít oproti kandidátům s profily na LinkedIn značnou nevýhodu.

Tip č.1: Profesní životopis by měl být ideálně na jednu A4, maximálně potom na dvě A4. Jestliže napíšete delší, může se stát, že si ho personalista vůbec nepřečte.

Tip č.2: Čím stručnější strukturovaný životopis, tím lepší. Vždy pamatujte na to, že personalista obdrží velké množství životopisů.

Tip č.3: Pokud odesíláte profesní životopis na různé pracovní pozice, vždy trochu přizpůsobte jeho obsah. Pro každou pozici může být určující něco trochu jiného. A personalista chce pro tu svou vybrat právě toho nejlepšího.

Sekce 1.: OSOBNÍ ÚDAJE

Do osobních údajů napište jméno a příjmení, adresu, popř. kontaktní nebo přechodné adresy (pokud např. studujete v jiném městě, než žijete), telefon, e-mail. Vše pouze a jenom na vás. Do hlavičky profesního životopisu, právě nad vaše osobní údaje vložte vaši profilovou fotografii. Nemusí to být fotka na pas, ale dovolenkové fotky, fotky s mazlíčky nebo v kloboucích, čepicích či slunečních brýlích pro tuto chvíli vynechte.

Sekce 2.: VZDĚLÁNÍ

Do této sekce strukturovaného životopisu vepište veškeré vaše dosažené vzdělání (kromě základní školy). Poté můžete vypsat také konkrétní kurzy (vždy vypište pouze ty, které by pro danou pracovní pozici mohly být relevantní), a to buď sem a nebo do sekce "KURZY". Pokud školu stále studujete, vyplňte datum předpokládaného ukončení.

Dobrý strukturovaný životopis může být klíčem k úspěchu celého pohovoru

Sekce 3.: PROFESNÍ ZKUŠENOSTI

Této sekci věnujte maximální pozornost. Vypište veškeré relevantní a důležité pracovní zkušenosti a začněte psát ty současné a seřaďte je postupně do minulosti. U každé zkušenosti uveďte název firmy, svou pozici a můžete i lehce rozepsat její pracovní náplň.

Sekce 4.: KURZY

Sem můžete vypsat veškeré kurzy nebo workshopy, které jste absolvovali. Ukážete tím zaměstnavateli, že osobní rozvoj je pro vás důležitý, a že se rádi učíte novým věcem.

Sekce 5.: JAZYKOVÉ ZNALOSTI

To této sekce vepište všechny jazyky, které ovládáte (včetně toho mateřského), a připište také úroveň, kterou zvládáte podle Evropského referenčního rámce.

Strukturovaný profesní životopis

Sekce 6.: PRŮKAZY

Řidičský, potravinářský, atd.

Sekce 7.: Vlastnosti a zájmy

Zde nabízí strukturovaný životopis i prostor k rozepsání, ale snažte se používat pouze klíčová slova (např.: literatura, práce s dětmi, komunikativnost, atd), a vyhněte se ale smršti příliš obecných klíčových slov.

Poslední tip: Mezi jednotlivé sekce vložte grafické rozdělovače, aby životopis působil přehledněji.
Jak napsat kvalitní strukturovaný životopis?

Najděte si zaměstnání přesně pro sebe

Pokud právě zaměstnání hledáte nebo se rozhodujete mezi dvěma firmami, mohlo by vám pomoci hodnocení zaměstnavatelů. Pak už si jen stačí prohlédnout volné pracovní nabídky vykročit své vysněné práci naproti.

Tip: Napište si kvalitní životopis na novém počítači. Výhodně ho pořídíte na e-shopu T.S. Bohemia. Nezapomeňte uplatnit T.S. Bohemia slevový kupón a zajistit si tak příjemnou slevu.

článek je uzamčen
Zadejte svůj e-mail pro otevření článku.
nebo

Témata:

CV / Životopis Úspěch v kariéře